Praxi protlačování zákonů silou jsem dlouhodobě kritizoval a jsem rád, že z pozice předsedy výboru mohu přispět k tomu, že se jak doufám změní. Byť samozřejmě nemohu vstupovat ministerstvu do toho, co na základě té debaty připraví, říká předseda ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Foto: archiv

Tejc: V koalici je shoda na obraně proti propouštění nepohodlných

Koaliční vyjednavači dnes pokročili ve formování podoby služebního zákona. Podle předsedy sněmovního ústavně právního výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) se dohodli na obranných mechanismech proti propouštění nepohodlných úředníků. Tejc to označil za nejzásadnější z dnešního kola vyjednávání. Je ale skeptický k tomu, že by přípravu všech změn povedlo dokončit v souladu s původním plánem do nadcházejícího pondělí.

„To se obávám, že se nepodaří, pokud budeme chtít mít ten text celý konsolidovaný, ale bude na vládě, aby ona rozhodla,“ řekl Tejc. V lepším případě by Sněmovna podle něj mohla zákon stále schvalovat v červnu, v horším až na podzim. Cílem ale je, aby zákon platil od příštího roku. S tím a se schválením zákona během léta počítá i harmonogram zavádění novely služebního zákona, který má vláda projednat v pondělí. 

Nejnovější úprava zákona má zajistit, aby ministr, případně po dohodě se státním tajemníkem, nemohli účelově reorganizovat ministerstvo tak, aby se zbavili nepohodlných úředníků na konkrétních pozicích tím, že by účelově slučovali nebo rozdělovali odbory či sekce na ministerstvu, uvedl Tejc. 

„Je shoda na tom, že vždy tyto návrhy budou předloženy generálnímu ředitelství a bude vyžadován k té změně souhlas vlády, pokud na ni panovaly rozporné názory,“ dodal Tejc. 

Koalice podle něj již dříve vyřešila otázky složení výběrové komise na úřednická místa. ČSSD ustoupila z požadavku, aby dva lidé do této komise byli jmenování po „služební linii“ a jen jeden ministrem. Vyjasnit se povedlo také spory ohledně vztahu mezi řediteli sekcí a ministrem. Rozdíly přetrvávaly také například v názoru na to, jestli má být součástí přijímání uchazeče o práci ve státní správě odborná úřednická zkouška. 
-čtk-