Do vypršení mandátu stávajícího předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem zbývá pouhých dvanáct dní.. Foto: archiv

Začínají výběrová řízení na předsedy krajských soudů v Ústí a Brně

Komise složená ze zástupců ministerstva spravedlnosti a justice bude ve čtvrtek vybírat nové předsedy krajských soudů v Brně a Ústí nad Labem. Těm stávajícím, Jaromíru Pořízkovi a Milanu Kohoutkovi, na podzim vyprší funkční období. Noví předsedové soudů se funkcí mají ujmout od října.

Ústecký a brněnský obvod patří dlouhodobě k nejvytíženějším v ČR, zaujímají rovněž přední místa ve statistikách nevyřízených odvolacích agend. Zdejší krajské soudy okrajově spojuje i téma justičních areálů. Brněnský už stojí, ale předseda soudu Pořízek kvůli údajným nehospodárnostem při jeho stavbě čelí obžalobě u Krajského soudu v Ostravě. Ústecký soud se má do roku 2018 přestěhovat z nevyhovující budovy v záplavové oblasti do nového justičního areálu za 850 milionů korun. Právě jeho výstavba má být jedním z klíčových úkolů nového předsedy soudu.

Výberová řízení začnou na ministerstvu spravedlnosti ve čtvrtek, komisi předsedá první náměstkyně Hana Marvanová a za ministerstvo je v ní ještě náměstek Petr Jäger. Justici zastupuje předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová a jeho místopředseda Roman Fiala. Pátým členem komise jsou zástupci krajských soudů, pro Ústí nad Labem je to předseda Krajského soudu v Plzni Miloslav Sedláček, pro Brno místopředysedkyně Krajského soudu v Praze Lenka Ceplová.

Právě o složení výběrové komise se v minulých týdnech vedly spory. Původně v ní měli zasednout i ministerský náměstek Pavel Kasík a dosavadní šéf ústeckého soudu Milan Kohoutek. Podle informací České justice byla právě Kohoutkova účast trnem v oku náměstkyni Marvanové. Týdeník Respekt dokonce v této souvislosti nepřesně informoval o sporech mezi Marvanovou a ministryní Helenou Válkovou kvůli obsazení výběrové komise pro výběr šéfů „tzv. insolvenčních soudů“.

„Opravdu nebudu hodnotit spekulace Respektu, to mi nepřísluší,“ řekla České justici Marvanová. Každopádně ale platí, že se při jmenování komise postavila proti zvyku, aby jejími členy byli lidé ze současného vedení soudů, a prosadila soudce krajských soudů z jiných regionů. „Já myslím, že by to tak nemělo být, že si odcházející předseda vybere svého nástupce. Má to být otevřené výběrové řízení, a ne že si jakoby král vybírá nástupce,“ vysvětluje Marvanová. Podle ní je problém justice v určité zapouzdřenosti a výběrové řízení má krajské soudy otevřít i lidem, kteří u nich dosud nepracovali. „Mohou přinést nový vítr, vlastní pohled,“ uvedla Marvanová. Ta nicméně popírá, že by komise v jiném složení existovala na papíře, a pak, po připomínkách, se její složení měnilo.

Ke změně mělo dojít i na pozici druhého zástupce ministerstva, kde náměstka Kasíka nahradil kolega Jäger. Podle zdroje České justice Kasíka zřejmě diskvalifikovalo jeho angažmá kolem stavby ústeckého justičního areálu a přesunu krajského státního zastupitelství do soukromé budovy s vysokým nájmem. Byl to právě Kasík, kdo za minulého vedení ministerstva, konkrétně na vládní dislokační komisi loni v říjnu, dočasný pobyt veřejné žaloby v AZ paláci Zdar prosazoval, což je nynějšími zástupci Babišova hnutí ANO vnímáno jako nehospodárnost. Nabízela se totiž i možnost, že by KSZ v Ústí získalo zdarma budovu České národní banky v centru města.

Podle informací České justice mají být mezi přihlášenými v Ústí nad Labem dosavadní místopředsedové Iveta Hendrychová a Ondřej Peřich, které doplňuje předseda Okresního soudu v Mělníku Jan Veselý a soudce Okresního soudu v Teplicích Miroslav Čapek. V Brně se o post předsedy Krajského soudu ucházejí například dosavadní místopředsedové Pavel Bachratý a Jan Kozák nebo místopředseda Vrchního soudu v Praze Milan Bořek.

Funkční období předsedů krajských soudců je sedmileté, navrhuje je ministerstvo spravedlnosti a jmenuje prezident republiky. Loni proběhla výměna na trojici soudů, na Městském soudě v Praze vystřídal Jana Sváčka čestný prezident Soudcovské unie Libor Vávra, v Českých Budějovicích Bohuslava Petra Milan Tripes a v Plzni funkci po Zdeňku Jarošovi převzal Miloslav Sedláček. Všichni noví předsedové zastávali funkci místopředsedy krajského soudu.

Robert Malecký