Roman Janoušek před soudem Archivní foto: Mediafax

Zfetovaných dramaticky přibývá, Milan Chovanec vyhlásil válku gangům

V České republice eskaluje drogový problém a jsme ve válce s drogovými gangy. Bohužel používáme konvenční zbraně v jaderné válce. Současně se dramaticky zvedá počet lidí za volantem, kteří fetují, je jich až o 100% více. Důsledek jsme viděli včera, kdy zfetovaný grázl s trojnásobným zákazem řízení zabil vozem na ulici policistku a mámu dvou dětí, uvedl doslova ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v pořadu televize Prima. Dalším účastníkem Partie byl místopředseda ODS Evžen Tošenovský.

Zatímco dříve dokázaly varny drog v České republice produkovat jeden dva kilogramy drogy, dnes gangy dokáží vařit deset kilo a více, uvedl Milan Chovanec. Drogu obvykle vaří dovezení Vietnamci, kteří nevědí, v jaké jsou zemi ani pro koho pracují. Jsou to pěšáci, bílí koně. Množství varen a produkce drogu zpřístupnilo lidem. Gram pervitinu se prodává za 500 – 800 Kč, na kilu pervitinu má producent zisk 10 000 euro. Každý rok policisté odhalí na 250 takových varen, řekl v Partii ministr vnitra.

Podle ministra vnitra je úkol policie „zatočit se zfetovanými řidiči stejně jako s výrobci a distributory drog“ a „zamezit, aby se lidé k droze dostali“. Kontrol na silnici proto přibude. Kromě toho začíná ministerstvo znovu pracovat na registru přestupků, aby policie při kontrolách věděla, koho má před sebou. Registr přestupků by podle Milana Chovance mohl fungovat od ledna roku 2015. Současně přibude kontrol na tržnicích z hlediska hygieny a bezpečnosti práce.

Vláda se v této souvislosti nadále pokouší uzavřít smlouvu s Vietnamem o extradici, aby vietnamští občané odsouzení za drogovou kriminalitu v ČR mohli být předáváni k výkonu trestu ve Vietnamu. Podle ministra jsou v drogovém byznysu zapojeni Vietnamci, kteří odešli z Německa do Čech, tržiště a parkoviště se stala distribučními místy. „Jsme druhé Holandsko, všude kolem nás kromě Irska je držení drogy trestné,“ uvedl Milan Chovanec. Dalším problémem je výroba efedrinu v Polsku i distribuční cesty přes Rumunsko a Bulharsko.

Ministr vnitra výrobcům drog a distributorům doslova vyhlásil válku: „Jsme ve válce s drogovými gangy. Bohužel používáme konvenční prostředky v jaderné válce,“ zdůraznil několikrát s tím, že tato válka nás bude stát peníze. Ministr v žádném vstupu nehovořil o prevenci.

Oba hosté se na žádost moderátora také vyjádřili k nepravomocnému rozsudku nad Romanem Janouškem, který byl odsouzen ke třem letům vězení za jízdu v opilosti a ublížení na zdraví. Evžen Tošenovský prohlásil, že politikům nepřísluší hodnotit výši trestu, neboť o ní bude rozhodovat odvolací soud, současně vyjádřil víru v zachování zdravého rozumu soudců při takto rozsáhlé medializaci případu.

Naopak Milan Chovanec uvedl, že „je dobře, že padl nepodmíněný trest, že se chytají velké ryby a spravedlnost není slepá, protože Janoušek dostal trest natvrdo“. Oba se pak pozastavili nad délkou řízení, která od spáchání činu Janouškem až dosud činí dva roky. „Dva roky je dlouhá doba, čím déle je od činu k řízení, tím se spekulace zvyšují,“ uvedl Evžen Tošenovský. Soudy by měly fungovat rychleji, shodli se oba diskutující, přičemž uznali složitost věci i práva advokátů činit návrhy.
-ire-