Katolická církev za druhé světové války netrpěla a byla jedna z největších spojenců nacistického Neměcka. Slova poslance Jakubčíka, která vyvolala pobouření. Ilustrační foto: archiv

Církev kolaborovala s nacisty, řekl poslanec Jakubčík a vyvolal pobouření

Rozruch ve Sněmovně vzbudil dnes poslanec ČSSD Igor Jakubčík výrokem proti katolické církvi. Řekl, že byla spojencem nacistického Německa a schvalovala vraždy Židů. U poslanců pravicové opozice a vládní KDU-ČSL vyvolalo Jakubčíkovo vystoupení rozhořčení, bouchali do lavic. Jakubčíkova slova rozhodně odmítl i předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Kardinál Dominik Duka ho označil za šíření lži a nenávisti. 

„Katolická církev za druhé světové války netrpěla, byla jedna z největších spojenců nacistického Neměcka. Katolická církev schvalovala odsuny a vraždy Židů,“ řekl Jakubčík při projednávání novely části poslanců ČSSD, která prodlužuje některé lhůty pro posouzení žádostí církví o vydání majetku a pro kontrolu rozhodnutí. Jakubčík taky uvedl, že pomáhala nacistickým zločincům při jejich odchodu do Jižní Ameriky. 

František Laudát (TOP 09 a Starostové) žádal Jakubčíka o omluvu. „Taková sociální demokracie je pro mě nepřijatelná,“ řekl. Lidovci Ludvík Hovorka a Jaroslav Klaška označili poslancovo vyjádření za nešťastné a neuvážené. Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uvedl, že ke katolicismu se hlásí i premiér Sobotka. Podle Jakubčíkovy logiky se prý tedy hlásí ke kolaboraci s nacismem. „Vy máte dvě možnosti: buďto se zastřelit, pokud jste součástí takovéto darebné skupiny, nebo můžete dát hlasovat o nedůvěře vládě,“ řekl Blažek.     

Sám Sobotka pokládá Jakubčíkovo vyjádření za „nešťastné, nespravedlivé a celkově historicky a věcně pochybné“. Neodpovídá podle něj postoji ČSSD. „Případy příchylnosti některých představitelů katolické církve k fašismu nelze zaměňovat za spojenectví celé církve s německými nacisty či církevní schvalování holokaustu,“ napsal Sobotka ČTK. „To, že má ČSSD jiný názor na církevní restituce, neznamená, že by si nevážila obětí, které přinesla celá řada katolických kněží i věřících v boji proti nedemokratickému a nelidskému nacistickému režimu,“ dodal premiér. 

Duka vnímá vystoupení poslance ČSSD jako šíření lži a nenávisti. „Církev u nás i jako celek trpěla, umírala a vzdorovala nacistické totalitě a je mi líto, že někdo může toto zpochybňovat,“ uvedl v prohlášení kardinál. Podle něho to dokládá i několik stovek kněží umučených v nacistických koncentračních táborech. 

Jakubčík později řekl, že nemá nic proti současným církvím, které podle něj za komunistické totality trpěly. „Vadí mi, co se dělo po roce 1948,“ uvedl s tím, že reagoval jen na jednu poznámku v debatě. Co se však dělo za druhé světové války, označil Jakubčík za „černou skvrnu“. 

Ministr kultury a bývalý kněz Daniel Herman (KDU-ČSL) uvedl, že to chápe jako nějakou omluvu, ale ne zcela vysvětlující. Jakubčíkovy výroky ohledně kolaborace neodpovídají historickým faktům, dodal. Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola vyzval Jakubčíka, aby našel odvahu k omluvě. Mihola také neúspěšně navrhoval přerušit projednávání návrhu do příští řádné schůze Sněmovny, která bude až v září. 

Jakubčíkova slova zazněla den poté, co Sněmovna doporučila prezidentu Miloši Zemanovi, aby udělil Medaili Za hrdinství lidickému faráři Josefu Štemberkovi. Nacisté ho popravili 10. června 1942 spolu s ostatními lidickými muži.

-čtk-