V případu šlo o dva úředníky františkolázeňské radnice, které v loňském roce policie obvinila z pokácení čtyř stromů, čímž měli úmyslně způsobit městu škodu ve výši šedesát tisíc korun. Foto: archiv

Na státního zástupce Böhma míří kárná žaloba

Vedoucí krajská státní zástupkyně v Plzni Anna Maříková podala kárnou žalobu na náměstka okresního státního zástupce v Chebu Viktora Böhma. Reagovala tak na podnět, který v této věci podal v rámci protokolu při hlavním líčení soudce Krajského soudu v Plzni Pravoslav Polák. Ten rovněž šéfce západočeských žalobců poslal na vědomí i písemné vyhotovení rozsudku.

O podání kárné žaloby Českou justici informoval starosta Města Františkovy Lázně Ivo Mlátilík, který si na žalobcův postup rovněž stěžoval. Ještě 6. června Maříková informovala, že na něj žádnou kárnou žalobu nepodala.

„V souladu s ustanovením §13i zákona o státním zastupitelství a podle §8 zákona o řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů podávám Nejvyššímu správnímu soudu v Brně návrh na zahájení kárného řízení proti státnímu zástupci OSZ v Chebu Viktoru Böhmovi, pro kárné provinění, kterého se mohl dopustit při výkonu dozoru ve věci vedené na OSZ v Chebu pod sp. zn. ZT 24/2013,“ píše vedoucí krajská zástupkyně Mlátilíkovi.

Ve výše uvedeném případu šlo o to, že státního zástupce v Chebu Böhm podal obžalobu na dva úředníky františkolázeňské radnice, ačkoli podle soudce Poláka jejich jednání nebylo možné kvalifikovat jako trestný čin. Soudce dokonce v osvobozujícím rozsudku prohlásil, že státní zástupce prokázal „flagrantní neznalost práva na obhajobu, a to nejen v rovině trestněprávní, ale dokonce i ústavní rovině“. I v dalších bodech konstatoval, že státní zástupce porušil svým odvoláním nejenom trestní řád, ale i Ústavu ČR. Soudce Polák dokonce neváhal v rozsudku konstatovat, že celé přípravné řízení bylo od počátku nezákonné a nedůvodné.

Maříkové odpověď na stížnost starosty Františkových Lázní je možno chápat i jako určitou kritiku Böhmova přímého nadřízeného. „K vyřízení Vašeho podání je sice příslušný nejblíže nadřízený JUDr. Viktora Böhma okresní státní zástupce v Chebu JUDr. Václav Opl, ale vzhledem k tomu, že ještě před doručením Vašeho podání jsem sama provedla šetření v předmětné věci a zjistila jsem, že JUDr. Opl nepřijal odpovídající opatření ve vztahu k JUDr. Viktoru Böhmovi ve věci výše uvedené, rozhodla jsem se učinit příslušné opatření sama,“ píše plzeňská krajská státní zástupkyně.

Dušan Šrámek