Foto: psp.cz

Sněmovna bude jednat o postupu Válkové ohledně náramků

Sněmovna by měla na návrh opoziční KSČM jednat o situaci na ministerstvu spravedlnosti kvůli elektronickým náramkům pro domácí vězně. Zprávu má poslancům podat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zařazení bodu na konec dnešního jednacího dne podpořilo 147 poslanců včetně hnutí ANO, nikdo nebyl proti. Není ale jisté, zda se poslanci k projednání Sobotkovy informace dostanou. 

Poslanci opoziční ODS dnes neprosadili, aby se o případu jednalo už ráno. Poslanci hnutí ANO zařazení takového bodu vetovali. Úřad pod Helenou Válkovou (ANO) je po čtyřech měsících v troskách, řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. 

Válková odvolala v úterý v souvislosti se zjišťovacím řízením k nákupu náramků náměstka Pavla Šterna, kterého nominovala ČSSD. Štern podal kvůli jejímu postupu oznámení na policii, když Válková chtěla o řízení informace, na něž prý neměla nárok. 

„Nesu politickou i právní odpovědnost,“ řekla dnes poslancům Válková. Opozici nařkla z toho, že se pokouší negativně medializovat ministerstvo cílenou kampaní vůči ní a hnutí ANO. 

„Je úsměvné, jak se bojíte té debaty,“ uvedl Stanjura. Nikdo podle něho neví, kde je pravda. Označil ale za nestandardní, že ministryně odvolává koaličního náměstka. Připomněl i odchod někdejší náměstkyně nominované ANO Hany Marvanové. Podle Jany Černochové (ODS) by Válková měla vyhlásit transparentní výběrové řízení na psychiatra. Černochová ministryni už dřív kritizovala kvůli odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. 

„Je absurdní představa, že úředník jde na policii udat ministra,“ řekl šéf poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek. Z jeho vyjádření ale vyplynulo, že za takovými vzory chování stojí i šéf hnutí ANO Andrej Babiš, když se účastnil ocenění bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka za boj proti korupci. Michálek nahrával kvůli podezření z úplatkářství někdejšího ministra životního prostředí za ODS Pavla Drobila. Drobil v souvislosti s aférou skončil, Michálek byl oslavován, podotkl Kalousek. 

Sobotka v úterý uvedl, že Válková má poslední šanci prokázat své schopnosti při řízení ministerstva. Pokud tuto možnost promarní a projeví jakékoliv další zaváhání, bude muset podle něho z funkce odejít. Předseda ANO a ministr financí Babiš za Válkovou ale i nadále stojí a uvedl, že Sobotkův názor nesdílí.

-čtk-