"Pokud vím, tak pan Chovanec nikdy s komisařem pro migraci osobně nejednal, aby pro Českou republiku vyjednal pozici bez žaloby," podotkl dnes premiér Andrej Babiš Foto: archiv ČJ

Spor o evidenci Babiše u StB spěje na Slovensku k vynesení rozsudku

Případ žaloby českého ministra financí Andreje Babiše, který chce očistit své jméno v souvislosti s evidencí coby agenta tajné policie v komunistickém Československu, spěje k závěru. U bratislavského soudu by dnes měly zaznít závěrečné řeči, soudkyně pak možná vynese rozsudek. 

V dosavadním průběhu procesu, který odstartoval loni v červnu, už vypovídali všichni předvolaní svědkové. Ve prospěch Babiše vyzněly zejména výslechy bývalých příslušníků Státní bezpečnosti (StB). Například někdejší důstojník StB Július Šuman před soudem popřel informace z archivních svazků, že v 80. letech získal Babiše ke spolupráci s tajnou policií. 

Naopak, historici u soudu prohlásili, že svazky StB týkající se Babiše byly vedeny v souladu s tehdy platnými předpisy. 

Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. Žalobu podal na slovenský Ústav paměti národy, který dokumenty po StB spravuje. Domáhá se verdiktu, že je v archivních svazcích StB veden coby její tajný spolupracovník neoprávněně.

-čtk-