Policisté zkoumají zbraň odevzdanou při jedné z dřívějších amnestií. Šlo o francouzskou brokovnici vyrobenou před rokem 1890. Foto: policie.cz

Stát vyhlásil amnestii na zbraně a zavádí další registr

Od úterý 1. července 2014 začíná zbraňová amnestie, která bude trvat půl roku až do 31. prosince 2014. Zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování je součástí novely zákona o zbraních, který vejde v úterý v účinnost. Stát také od úterý zavádí další elektronický seznam – Centrální registr zbraní a povinnost držitelů zbrojní licence zanést do něj do 3 měsíců všechny údaje o zbraních tak, aby z každého kusu zbraně byla patrná její historie. Podnikatelé se zbraněmi a střelivem přístup do registru obdrží teprve v pondělí.

Každý, kdo od úterka do konce roku odevzdá dobrovolně na policii zbraň, na kterou nemá povolení, bude podle §69 novely zákona 119 o zbraních amnestován neboli trestnost jeho jednání automaticky zanikne.

Trestnost nedovoleného ozbrojování zaniká u osoby, která bez povolení přechovává zbraň kategorie A, B nebo C nebo hlavní část zbraně této kategorie, pokud ve lhůtě 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona tuto zbraň nebo hlavní část zbraně dobrovolně předá do úschovy kterémukoli útvaru policie; ten o převzetí vydá potvrzení, popisuje zbraňovou amnestii novela zákona. Dotyčný může pak ve lhůtě dvou měsíců požádat o vydání dokladů opravňujících držení zbraně.

Novelou zákona 119 stát také zavádí další elektronický seznam Centrální registr zbraní (CRZ), jehož správcem bude Policie ČR. Povinnost vložit do tří měsíců údaje o všech zbraních a střelivu, které vyrobili nebo dovezli na území ČR, převedli mezi sebou navzájem či prodali koncovým vlastníkům mají od 1. července 2014 držitelé zbrojních licencí, tedy podnikatelé v oboru zbraně a střelivo. Policie ČR k tomuto na svých stránkách vydala několik manuálů.

Povinností vkládat údaje do nového policejního elektronického registru odpadá podnikatelům měsíční papírové hlášení policii, což obchodníci se zbraněmi vítají, jak potvrdil Radek Libovický, který provozuje internetový obchod i kamennou prodejnu se zbraněmi v Praze 5. Také přístup do registru s možností ověřit si konkrétní zbraň označil za výhodu. Podle něho však někteří podnikatelé se zbraněmi mají obavu, aby nový státní registr nedopadl jako registr automobilů.

Uživatelé dosud neměli možnost Centrální registr zbraní vyzkoušet a přístup obdrží od policie osobně až v pondělí 30. června. Od úterý 1. července je CRZ spuštěn „na ostrý provoz“. „Nikdo to dosud nemohl fyzicky zkusit, škoda, že nebylo možní aplikaci vyzkoušet třeba měsíc předem. Takhle můžeme dneska pouze doufat, že to bude fungovat,“ uvedl Radek Libovický k policejnímu registru.

Irena Válová