Ředitelem Justiční akademie v Kroměříži je od pátku Filip Glotzmann. Foto: archiv

V čele Justiční akademie stojí Filip Glotzmann

Justiční akademie má od pátku nového ředitele. Do čela instituce jmenovala ministryně spravedlnosti Filipa Glotzmanna, který dříve působil v Kanceláři veřejného ochránce práv a na Mïnisterstvu spravedlnosti. Už před týdnem ukončil působení v akademii Jan Petrov, který stál v čele od roku 2011.

Glotzmann je absolventem magisterského oboru právo na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, má za sebou i půlroční studium na Právnické fakultě University of Lapland ve Finsku. Tématem jeho diplomové práce byl Senát v soustavě nejvyšších orgánů ČR.

Po ukončení studia v roce 2002 pracoval jako právník na Krajském úřadě Jihomoravského kraje, kde odpovídal za právní záležitosti odboru regionálního rozvoje. Na deset let zakotvil v Kanceláři veřejného ochránce práv, kde působil jako asistent a vedoucí sekretariátu Otakara Motejla.  V letech 2007 – 2012 zastával funkci vedoucího Kanceláře veřejného ochránce práv.  

V letech 2012 – 2013 Glotzmann působil na Ministerstvu spravedlnosti jako odborný vedoucí Komise pro aplikaci nové civilní legislativy (KANCL), oddělení, které mělo na starosti přípravu výkladových stanovisek a odpovědí na dotazy k novým právním předpisům přijatým v rámci rekodifikace soukromého práva.

Od srpna 2013 jé Filip Glotzmann zaměstnancem Justiční akademie v Kroměříži na pozici akademického pracovníka, zodpovědného za přípravu a realizaci seminářů pro soudce a státní zástupce z oblasti civilního soudnictví, včetně vzdělávání v rámci projektu Rekodifikace soukromého práva. Zároveň v akademii působí jako lektor seminářů pro nižší a střední soudní personál na téma změn, které přinesl nový občanský zákoník.

Nový ředitel vzešel z výběrového řízení, které se konalo v polovině května a komisi předsedala první náměstkyně Hana Marvanová. Jako vítězku komise ke jmenování doporučila místopředsedkyni Krajského soudu v Praze Lenku Ceplovou, ta se však rozhodla o místo dále neucházet. Glotzmann ve výběrovém řízení uspěl jako druhý v pořadí.

Mezi své priority nový ředitel Justiční akademie řadí vedle vzdělávacích projektů i otázky ekonomické a provozní. „Jde i o udržení vzdělávacích prostor v lokalitě Praha-Hybernská,“ uvedl pro Českou justici.

Do prostor v centru Prahy, kde má kroměřížská akademie své druhé sídlo, měl být totiž po výpovědi z justičního paláce na Smíchově přesídlen Okresní soud v Praze 5. Vedení Justiční akademie se ale snaží ministerstvo přesvděčit, že prostory v Hybernské ulici jsou pro soud nevhodné, a naopak vyhovují mimopražským účastníkům kursů akademie. Přesun do justičního areálu Na Míčánkách proto akademie odmítá. „Blízkost vzdělávacích prostor v centru města u hlavního železničního uzlu je pro dopad vzdělávání klíčová,“ uvádí se v zápise z dubnového zasedání rady akademie s tím, že setrvání v centru Prahy je celojustičním zájmem proti zájmům jednotlivých soudů. 

Dosavadní ředitel Jan Petrov ukončil působení v Justiční akademii 23. května. Ředitelem byl od dubna 2011 a pod jeho vedením probíhala hlavní fáze přípravy soudců na účinnost nového občanského zákoníku. Z postu odešel Jan Petrov na vlastní žádost.

Robert Malecký