"Doufám, že to časem navrhne některý z ministrů spravedlnosti, ale může to být i poslanecká iniciativa napříč politickým spektrem," řekl dnes novinářům prezident. Foto: archiv

Prezident Zeman odmítl jmenovat Jana Veselého do čela ústeckého soudu

Prezident republiky Miloš Zeman dnes vyjádřil souhlas se jmenováním soudce Milana Bořka předsedou Krajského soudu v Brně a odmítl jmenovat soudce Jana Veselého předsedou Krajského soudu v Ústí nad Labem vzhledem k jeho nedostatečným pracovním výsledkům. Uvedl to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Důvodem odmítnutí jsou podle hradního mluvčího nedostatečné pracovní výsledky Jana Veselého i fakt, že jím řízený mělnický okresní soud dlouhodobě obsazuje poslední místa ve srovnání kvality práce soudů. Prezident Zeman prý zohlednil i negativní stanovisko Soudcovské unie.

Původně se prezidentovo rozhodnutí očekávalo až po sobotním pracovním jednání jeho expertního týmu pro spravedlnost, na které byla do Lán pozvána i ministryně spravedlnosti Helena Válková. „Pan prezident bude o tématu hovořit v sobotu s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou, která bude hostem jednání expertního týmu v Lánech. Na základě tohoto rozhovoru zformuluje pan prezident definitivní stanovisko,“ uvedl v úterý prezidentův mluvčí. Na setkání chce prezident se svými poradci s Válkovou mluvit o aktuální situaci v resortu. Příští středu pak na Ministerstvo spravedlnosti přijede premiér Bohuslav Sobotka v rámci svých „inspekčních“ cest po jednotlivých resortech.

Ministryně spravedlnosti v tiskové zprávě oznámila, že rozhodnutí prezidenta republiky respektuje. „Pokud jde o Krajský soud v Ústí nad Labem, kde se prezident republiky rozhodl nejmenovat soudce Jana Veselého, vyhlásí ministryně nové výběrové řízení tak, aby se mohl nový předseda ujmout své funkce od 1. října tohoto roku,“ oznámilo ministerstvo.

Prezidentovo rozhodnutí ocenili soudci, kteří počátkem června sepsali dopis proti Veselého jmenování. „Určitě pan prezident rozhodl tak, jak jsem si myslela, že by bylo správné rozhodnout. A to i s ohledem na stanoviska Soudcovské rady a Soudcovské unie,“ řekla České justici a ČTK iniciátorka protestu části severočeských soudců, soudkyně Zdeňka Hošková. Podle ní je vyhlášení nového výběrového řízení nejlepším možným rozhodnutím.

Prezident zároveň schválil nominaci Milana Bořka, který se od 1. října stane novým předsedou Krajského soudu v Brně. Jmenování dosavadního místopředsedy Vrchního soudu v Praze ještě čeká na kontrasignaci premiéra, která by měla přijít po pondělním projednání ve vládě. „Je to nesmírně zavazující rozhodnutí, při vědomí, v jakém stavu se nacházejí agendy vyřizované v obvodu Krajského soudu v Brně, kde je soustředěno nejvíce nedodělků v celé české justici,“ řekl dnes Milan Bořek. Nástupu do funkce ve složitém obvodu se podle svých slov neobává. „Mám už zkušenosti s řízením Krajského soudu v Hradci Králové a předtím také Okresního soudu v Náchodě, takže nevstupuji do úplně neznámého prostoru,“ dodal pro Českou justici.  

Robert Malecký