Po svém odchodu z funkce Helena Válková řekla, že nešlo o její svobodné rozhodnutí Foto: archiv

Helena Válková: Jsem ráda, že prezident rozhodl rychle

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nejmenovat Jana Veselého přesedou Krajského soudu v Ústí nad Labem ministryně spravedlnosti Helena Válková respektuje, měla prý o kandidátovi vlastní pochybnosti. Vypíše nové výběrové řízení, v čele komise by měl stát, pokud bude souhlasit, první náměstek Robert Pelikán.

Překvapila vás rychlost, s jakou prezident Miloš Zeman rozhodl o vašem návrhu na jmenování pana doktora Veselého?

Já jsem o tom ani moc nepřemýšlela, jestli je to rychle nebo pomaleji. Samozřejmě jsem čekala, jak rozhodne, a když rozhodl takto rychle, znamená to podle mne, že to udělal velmi dobře. Musíme mít čas na nové výběrové řízení, takže jsem velmi ráda, že to bylo rychlé rozhodnutí.

Ptám se proto, že jestě v úterý to vypadalo, že o jeho rozhodnutí bude jasno až po víkendovém jednání prezidentova expertního týmu pro spravedlnost v Lánech, na které jste pozvána.

Možná, že když se seznámil se všemi těmi podklady, které jsem mu dala k dispozici, měl to rozhodnutí jednodušší.

Bývalá první náměstkyně Hana Marvanová, která vedla výběrovou komisi, se nechala slyšet, že si lidé, kteří si Veselého jmenování nepřáli, našli cestu i k prezidentovi. Iniciativa Vraťte nám stát, která má k Marvanové blízko, dokonce klade otázku, zda prezidenta neovládá justiční mafie…

To je přesně to, co úplně bezdůvodně rozhlašuje téměř o každém, včetně mě. A ani tady neudělala výjimku. Nemá to žádné opodstatnění. Já jsem při svém rozhodování, které bylo velmi komplikované, protože řada skutečností hovořila proti návrhu, upřednostnila závěr výběrové komise právě proto, že ve své naprosté většině trvala na svém původním stanovisku, že šlo o nejlepšího a vhodného kandidáta na předsedu krajského soudu. A to i přesto, že neměli v té době k dispozici hodnocení jeho práce ze strany nadřízeného středočeského krajského soudu. Ten dodal své podklady dodatečně až na základě mého vyžádání.

Dostáváte se teď pod tlak termínů. Nový předseda soudu by měl nastoupit 1. října. Dá se stihnout nové výběrové řízení?

My především dáváme dohromady novou instrukci, která by měla zajistit, že členové výběrové komise dostanou k dispozici všechny podklady dříve, než budou uchazeče hodnotit. Do čtrnácti dnů bychom měli výběrové řízení vypsat, aby byla dostatečná doba pro shromáždění podkladů. Dá se to zvládnout. A právě tím, že pan prezident rozhodl tak rychle, mi dal dostatečný časový prostor. Velmi si toho cením, i když vlastně nevyhověl mému návrhu, a to nikdy není příjemné. Ale na druhou stranu to naprosto chápu. Sama jsem v tomto případě měla pochybnosti.

Máte už jasno, koho požádáte o účast v nové výběrové komisi?

Nebudu dělat žádnou změnu v tom smyslu, aby se na tom podíleli úplně jiní soudní funkcionáři. Bylo to standardní výběrové řízení, první náměstkyně byla předsedkyní komise, nic tedy nehovoří proti tomu, aby to teď byl pan první náměstek Pelikán. On o tom tedy ještě neví, čili se ho musím zeptat, zda bude souhlasit, nechci mu nic násilně nařizovat. Ale myslím, že nemá důvod odmítnout. S nikým jsem se o tom ještě neradila, ale myslím, že půjde o stejnou komisi.

Robert Malecký