Senát kvůli čekání na verdikt NSS musel ve středu přerušit schůzi a formování výborů a komisí dokončí až v pátek.

Kárný senát zprostil státní zástupkyni Pokornou obvinění z úniku informací

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes zprostil obvodní státní zástupkyni z Prahy 1 Šárku Pokornou kárného obvinění. Podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové ohrozila připravovanou policejní akci, konkrétně zátah na kuplíře v jednom pražském kabaretu. Vyzradila totiž důležité informace několika nezasvěceným kriminalistům. 

„Skutek, tak jak byl popsán v kárné žalobě, nebyl prokázán,“ řekl předseda kárného senátu Jaroslav Vlašín. Pokorná verdikt uvítala. Podle Bradáčové kárný senát uvěřil výpovědím svědků a kárně obviněné, ona sama však měla jiný názor. 

Operaci v kabaretu v centru Prahy prováděl v roce 2012 Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Pokorná údajně o akci při společném jednání informovala policisty z Prahy 1, ačkoliv prý předem věděla, že kuplíři mezi nimi mohou mít své zdroje. Mohla tak podle kárné žaloby ohrozit zdar celé akce a život lidí, které protimafiánský útvar nasadil přímo do zločineckého prostředí. 

Pokorná se hájila tím, že o nutnosti důsledného utajení nic netušila. Kárný senát se případem kvůli utajovaným informacím zabýval za zavřenými dveřmi, bez přítomnosti novinářů. Podle Vlašína svědecké výpovědi prokázaly, že se Pokorná skutečně s policisty z Prahy 1 setkala, a to v době dovolené dozorové státní zástupkyně. Poskytla jim obecnou informaci o vyšetřování protimafiánského útvaru včetně spisové značky. 

Už se však neprokázalo, že by jim přímo řekla o připravovaném zátahu nebo že by prozradila agenty. Policisté z Prahy 1 to jako přímí svědkové popřeli, stejně jako kárně obviněná, uvedl Vlašín. Když Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zjistil, že akce je v ohrožení, částečně změnil plány, avšak gang kuplířů nakonec stejně rozbil.

-čtk-