Proč by v byznyse nemohl fungovat třeba takový Jedi, alespoň podle mazaných personalistů. Foto: Wikipedia

Kdo chce zaměstnat „retailového Jediho“?

Firmy začaly místo poskoků najímat rytíře Jedi. Banky hladové po stříbru asi čeká dieta. Soudce prospal křížový výslech. Kongresmani mají na Wikipedii utrum. Tescu hrozí vyšší daně. Lidé neumějí psát životopisy, da Vinci to uměl. Alkohol v těhotenství by mohl končit před soudem. Neplodné Etiopanky viní stát Izrael.

POZICI PRACOVNÍ S JMÉNEM DIVNÝM NABÍZÍME

Více i méně významní zaměstnavatelé zjistili, že se zájem o pozici doplňujícího zboží v supermarketu skokově zvýšil, když ho inzerovali jako „retail Jedi.“ Když si lidé mohou na vizitku napsat něco co jim přijde „cool,“ jsou ochotní dělat i práci, nad kterou by jinak ohrnovali nos. 

Konkrétně pozici retailového Jediho si vymysleli v marketingové korporaci Convergys pro nováčky, jejichž úkolem je v parnu i dešti šlapat ulice a oslovovat zákazníky. Jak napsal New Republic, zájem o tuto jinak nevelmi prestižní pozici se rychle zvýšil. Společnost Bitcore zase začala svým zaměstnancům využívaným jako holky pro všecko trudný pracovní život přislazovat přejmenováním jejich pracovní pozice na „švýcarský armádní nůž,“ což by jistě potěšilo takového MacGyvera.

Firmy tímto poněkud bizarním způsobem motivují své zaměstnance přežívající na nižších šprušlích evolučního žebříku. Embrya potenciálních supermanažerů a überkreativců mohou snít o tom, že jednoho dne budou například „digitálním prorokem.“ Tuto pozici vytvořil komunikační gigant AOL pro vedoucího marketingových strategií a aktuálně ji zastává manažer, známý pouze jako Shingy. Společnost Vistage International zase pomáhá budovat direct mailingový polobůh. Evangelista Kindle Booku má na starosti prodej této čtečky, ve společnosti Buffer se pro změnu píáristům říká hrdinové štěstí. Marketingová společnost WebiMax zase zavedla funkci hlavního dohlížecího důstojníka. Jeho úkolem je bdělým okem sledovat kvalitu pracovního prostředí a hlásit její změny nadřízeným, což by jistě potěšilo George Orwella, autora slavné antiutopie 1984 pojednávající o prošpiclovaném totalitním světě.

TROJICE VELKÝCH BANK MANIPULOVALA CENY STŘÍBRA NA TRHU

Deutsche Bank, HSBC a Bank of Nova Scotia zneužily svého dominantního postavení a manipulovaly cenami stříbra na trhu. Myslí si to alespoň investor Scott Nicholson, který banky zažaloval u amerického soudu.

Způsob, kterým významné banky obchodují s drahými kovy, začíná vzbuzovat pozornost soudů. Foto: Wikipedia
Způsob, kterým významné banky obchodují s drahými kovy, začíná vzbuzovat pozornost soudů. Foto: Wikipedia

„Deutsche Bank, HSBC a Bank of Nova Scotia vytvořily na trhu se stříbrem prostředí, ve kterém utajování a zamlžování důležitých skutečností vede ke vzniku neprůhledného obchodního prostředí,“ napsal v odůvodnění své žaloby Nicholson podle BBC. „Tyto praktiky deformují trh a ničí jeho svobodu.“

Manažeři Deutsche Bank prostřednictvím svého PR týmu vzkázali, že Nicholsonova obvinění jsou neodůvodněná a že se jim budou „zuřivě bránit.“ Zbylé dvě významné banky zachovaly taktické mlčení. Zřejmě jim na paměti vyvstal nedávný proces, ve kterém byla na základě téměř identického podání banka Barclays odsouzena k pokutě ve výši 44 milionů dolarů. Ta měla manipulovat s cenami zlata a rozsudek, který nad ní byl vynesen na jaře tohoto roku byl mnohými považován za přelomový, jak se ukázalo, nikoliv neprávem.

Faktem je, že banky jsou vzhledem ke svým rezervám při obchodování s exkluzivními komoditami jako jsou drahé kovy oproti malým investorům ve výhodě. Časy, kdy si tuto výhodu mohly bez obav užívat, zřejmě končí.

ZNÁSILNĚNÍ DÍTĚTE? NUDA

Ten proces vzbuzuje emoce na všech stranách. Soud v britském Manchesteru totiž řeší případ znásilnění, jehož obětí se stala nezletilá osoba. Jediného člověka činnost tribunálu nechala chladným, a to soudce Philip Cattan, který během křížového výslechu obžalovaného usnul.

Soudce má soudit, nikoliv u soudu spát. Jinak nemůže činit spravedlnosti zadost. Foto: Duhaime.org
Soudce má soudit, nikoliv u soudu spát. Jinak nemůže činit spravedlnosti zadost. Foto: Duhaime.org

Jeho šlofík vzbudil rozhořčenou odezvu. „Je hrozné, když musíte odpovídat na tvrdé otázky ve chvíli, kdy se rozhoduje o vašem příštím životě a někdo dává najevo tak okázalý nezájem,“ citovala jednu z hlavních kritiček Cattanova chování Veru Bairdovou BBC.

Vysoká místa anglického justičního systému nyní rozhodují o tom jak s následky osudného šlofíka naložit. Proti Cattanovi stojí těžko vyvratitelný argument: Jak může rozhodovat o vině či nevině, když během jejich prokazování spí? Prozatím byl soud pozastaven a hrozí, že ho bude nutné od základu obnovit, tentokrát už asi bez Cattana.

KONGRESMANŮM VSTUP NA WIKIPEDII ZAKÁZÁN

Editoři internetové encyklopedie Wikipedia kvůli neustálým manipulativním pokusům o změny jednotlivých hesel zamezili přístupy z adres patřících americkému Kongresu. Informovala o tom BBC.

Muž na Měsíci byl Kubánec a vyslal ho tam Che Guevara. Alespoň podle piráta z amerického Kongresu, který si pohrával s obsahem Wikipedie. Foto: Portable
Muž na Měsíci byl Kubánec a vyslal ho tam Che Guevara. Alespoň podle piráta z amerického Kongresu, který si pohrával s obsahem Wikipedie. Foto: Portable

Zákaz trvá prozatím deset dnů. Jedná se v podstatě o jakousi podmínku. Pokud pokusy o změny v kontroverzních heslech jako je to věnované zavraždění budou pokračovat, z webů amerických zákonodárců už se na Wikipedii žádný pokus o úpravu textů nebude smět uskutečnit. Poslední kapkou do přetékajícího poháru trpělivosti správců Wikipedie bylo, když „nejmenovaný demokrat“ udělal změnu v hesle věnovaném Donaldu Rumsfeldovi. Někdejší ministr obrany v administrativě George W. Bushe a jeden z nejdravějších válečných jestřábů se stal „zákeřným plazem.“ To může být pravda, z hlediska Wikipedie se ale jedná o nekorektně podanou informaci a ta nemá na jedné z nejnavštěvovanějších webových stránek co dělat.

Na Wikipedii kdosi z Kongresu prováděl i další, vcelku pozoruhodné úpravy: Například slavné přistání na Měsíci ve skutečnosti neuskutečnil Neil Armstrong a jeho soudruzi, ale soudruzi z Kuby. Pokusy pozměňovat Wikipedii ale nejsou jen doménou amerických elit. Přednedávnem se například přišlo na to, že se kdosi z počítače přihlášeného do sítě britské vlády pokusil do hesla věnovaného islámu propašovat definici „Všichni muslimové jsou teroristi.“

ZA TESCO ZDANĚNĚJŠÍ

Téměř dvě desítky okresních soudů se ve Velké Británii podílely na vyladění právních náležitostí požadavku na vyšší zdanění velkých obchodních řetězců, konkrétně sítě TESCO. Výsledkem by měl být příliv financí do lokálních rozpočtů.

Tesco by mělo místním obchodníkům pomáhat víc než se mu chce. Foto: Tesco
Tesco by mělo místním obchodníkům pomáhat víc než se mu chce. Foto: Tesco

Podle autorů návrhu odchází devět desetin peněz utracených v řetězcích pryč z regionu. Ve srovnání s tím u nezávislých retailerů se jedná o polovinu této částky. Navíc řetězce právě malé obchodníky prokazatelně zabíjejí. Zvýšení daně z příjmu pro obchodní řetězce na 8,5 procenta ze současných šesti a jiné nastavení způsobu, kterým se přerozděluje, by regionům ročně přinášelo navíc asi 400 milionů liber ročně, argumentují autoři návrhu na změnu daňových předpisů.

Stále žhavější debata se rychle proměnila ve střet nesmiřitelných ekonomických škol. Ten vcelku praktické návrhy vzešlé z lokální úrovně spolehlivě proměnil v bezúčelné tlachání. Někdejší vysoký manažer a dnes bojovník za malé obchody Bill Grimsey nakonec přišel s návrhem na podporu regionálních a lokálních prodejců vytvořením exkluzivních zón v centrech měst. Obchodní řetězce by se přesunuly na periferie. Jejich daně by zůstaly stejné, čímž by se podle Grimseye mělo zabránit zdražení jejich zboží. Obchody v exkluzivních zónách by měly dostávat jakousi blíže neurčenou ani nezdrojovanou podporu. A právě tento návrh se zatím jeví jako ten, ke kterému by se jako ke kompromisnímu všechny zúčastněné strany mohly přiklonit.

CHLAST V TĚHOTENSTVÍ NEBUDE SLAST

Nastávající matky, které si v těhotenství budou dopřávat alkohol, by mohly čelit trestnímu stíhání. Navrhuje to anglická skupina ochránců nenarozených dětí, píše The Observer. Ve svobodymilovné Anglii tento pokus vyvolal okamžitou a razantní reakci, která kupodivu svedla do jednoho šiku i jinak ze zásady znesvářené názorové skupiny.

Podle kritiků omezujícího návrhu „je naprosto nepřípustné, aby cokoliv zasahovalo do přirozeného práva matky činit rozhodnutí. Matka sama ví co je pro ni a její nenarozené dítě nejlepší,“ říkají.

Ochránci dětí argumentují například případem šestiletého děvčete, které kvůli pijáctví matky přišlo na svět s vážným poškozením mozku. Pokud v právě probíhajícím řízení soud rozhodne, že se dítě stalo obětí zločinu, znamenalo by to podle Observeru průlom v dosud uznávaném výkladu odpovídajícího zákona platného od roku 1861.

„Každá matka, která v těhotenství vypije sklenici piva, by mohla skončit před soudem,“ varují kritici.

IZRAELSKÁ SELEKTIVNÍ ANTIKONCEPCE

Jestliže vůbec někdy skončí doba střetů mezi Izraelem a jeho palestinskými nepřáteli, je už teď zaděláno na další kolo soutěže o to kdo prosloví nejúdernější kritiku židovského státu. Jak zjistil deník Guardian, Izrael dlouhodobě sterilizoval černošské imigrantky.

Etiopané se pro stát Izrael zvolna stávají další tikající časovanou bombou. Foto: Zimbio
Etiopané se pro stát Izrael zvolna stávají další tikající časovanou bombou. Foto: Zimbio

Etiopanka Sava Reubenová žije v Izraeli od roku 1984. Pětadvacet z pětatřiceti žen z její komunity se přiznalo k neplodnosti. Ta byla údajně vyvolána injekcemi látky Depo – Provera, které jim lékaři aplikovali bez jejich vědomí pod záminkou vstupního očkování.

Etiopská komunita v Izraeli čitá asi padesát tisíc lidí a v posledních dekádách patřila k nejrychleji rostoucím. Současně také narůstaly problémy, které tato komunita způsobovala. Před dvaceti lety například rozhodnutí izraelského ministerstva zdravotnictví zabránit izraelským Etiopanům kvůli jejich častému nakažení virem HIV vedlo k pouličním bouřím.

Ministerstvo zdravotnictví státu Izrael nejprve popřelo, že by k injekcím Depo – Povery vůbec docházelo, nakonec ale pod tlakem důkazů přistoupilo k vyšetřování celé záležitosti.

Ondřej Fér