Po svém odchodu z funkce Helena Válková řekla, že nešlo o její svobodné rozhodnutí Foto: archiv

Ministryně spravedlnosti chce dát prostor k vytvoření soudcovské samosprávy

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) chce vytvořit prostor pro debatu o vzniku soudcovské samosprávy. S návrhy, jak by měla Nejvyšší soudcovská rada fungovat, by ale měl přijít samotný soudcovský stav. Ministryně to řekla po sobotním jednání s týmem prezidentových poradců v Lánech.

„Mluvili jsme o tom, zda je vhodný čas, abychom na tom projektu pracovali, či nikoli. Jsem připravena pro to vytvořit podmínky, jak už jsem jednou soudcům nabídla. A pokud se dohodnou, protože napsat to za ně nemohu, ráda pro to prostor vytvořím,“ řekla České justici Válková s tím, že Soudcovská unie má určitý návrh připravený. „Musí to argumentaečně ustát mezi svými. Pokud bude norma životaschopná a shodne se na ní většina soudců, ministerstvo ji předloží,“ dodala Válková.

Za tým prezidentových poradců se chůzky zúčastnila například bývalá ministryně spravedlnosti, poslankyně Marie Benešová, poslanec Jaroslav Zavadil nebo šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Podle ministryně ale nešlo o nepřátelské „grilování“. „Byla to opravdu odborná diskuse, žádná konfrontace, tím jsem byla příjemně překvapená,“ řekla ministryně.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček po setkání uvedl, že hlavním tématem byl stav české justice. „Debata byla zaměřena na občanský zákoník, trestní řád nebo zákon o státním zastupitelství,“ uvedl Ovčáček.

Právě zákon o státním zastupitelství patří k oblastem, v nichž ministryně Válková nachází shodu jak s prezidentem, tak s Marií Benešovou, která obstarala oponentní projev k úvodnímu hodnocení stavu justice od Heleny Válkové. „Shodli jsme se na mnohých věcech, jako že se například nebudou rušit vrchní státní zastupitelství,“ řekla České justici Benešová. Podle ní není v tuto chvíli velká změna soustavy státního zastupitelství potřebná, vzniknout by neměl ani jediný tzv. protikorupční speciál.

Shodu Benešová s Válkovou naopak nenachází v oblasti vězeňství a probace a mediace. Benešová ministerstvu vyčítá, že se málo věnuje oblasti odklonů. „To by měl být jejich prvořadý úkol. Soudy si stěžují, že jim v této věci ministerstvo nepomáhá,“ uvedla Benešová.

Řeč byla i o výběru nového předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem. Prezident ve čtvrtek oznámil, že  nejmenuje vítěze výběrového řízení Jana Veselého, odkázal přitom na jeho nedostatečné pracovní výsledky. „Do Ústí by měl přijít razantní nový manažer, pokud možno z co největší dálky,“ svěřila se se svojí představou poslankyně Benešová.

Ministryně Válková má už k dispozici druhou verzi interní instrukce pro výběrová řízení, tak aby členové komisí v budoucnu už nerozhodovali bez potřebných podkladů, jako se to stalo v případě Jana Veselého. Definitivní verzi mají ministerští legislativci dokončit v příštím týdnu. „Příští týden ji podepíši, účinnost bude bezprostřední. Samozřejmě s výjimkou těch rozběhnutých výběrových řízení, která už jsou tak daleko, že kdyby se na ně měla vztahovat, muselo by se začít úplně znovu,“ uvedla Válková. Jako příklad zmínila výběr nového předsedy Okresního soudu v Ústí nad Labem, který se koná v úterý a ministryně se ho chce osobně zúčastnit. 

Robert Malecký