"Jedno selhání by člověka nemělo exkomunikovat," soudí ministryně spravedlnosti Helena Válková. Foto: Robert Malecký

Náměstkem na spravedlnosti bude bývalý šéf Finanční policie Zimmel

Dvě důležitá personální rozhodnutí učinila v pátek ministryně spravedlnosti Helena Válková. Přijala nabídku premiéra Bohuslava Sobotky, aby se jejím náměstkem pro vězeňství za ČSSD stal bývalý ředitel Finanční policie Vladimír Zimmel. Zároveň v pátek odeslala prezidentovi republiky návrh na jmenování Jana Veselého předsedou Krajského soudu v Ústí na Labem.

Křeslo náměstka pro vězeňství bylo volné po odvolání nominanta ČSSD Pavla Šterna, který skončil poté, co na ministryni podal trestní oznámení kvůli údajným tlakům ve věci nabídkového řízení na elektronické náramky. S Zimmelem, který zakládal a do jejího rozpuštění vedl Finanční policii, se Válková v pátek sešla. „Nabídku jsem akceptovala, myslím, že to bude člověk na správném místě. Má odbornost, je to kvalifikovaný člověk se zkušenostmi a rozhledem,“ řekla České justici Válková. Zimmel by měl nastoupit v průběhu srpna.

Ministryně zároveň v pátek odeslala prezidentovi republiky návrh na jmenování předsedy Okresního soudu v Mělníku Jana Veselého novým šéfem ústeckého krajského soudu. Poslední překážkou byl středeční dopis vedení Soudcovské unie, která vyzvala k opakování výběrového řízení. Ministerstvo údajně chybovalo, když členové výběrové komise neměli při rozhodování všechny podklady o všech kandidátech. „Zeptala jsem se členů výběrové komise, zda považují to namítané zpochybnění výsledků za relevantní pro její závěry. Většinově se vyjádřili, že nikoliv,“ uvedla Válková. Kdo z členů komise, které předsedala bývalá první náměstkyně Hana Marvanová, byl proti, Válková nechtěla specifikovat.

Pokud prezident bude s návrhem na jmenování souhlasit, měl by se Veselý funkce po odcházejícím předsedovi Milanu Kohoutkovi ujmout 1. října.

Robert Malecký