Obyčejné zápalky jako nebezpečná zbraň. Úřady se tak snaží zabránit "teroristům", aby jejich části nemohly být použity k výrobě výbušných zařízení. Foto: archiv

Terčem bezpečnostní akce čínské policie v Sin-ťiangu jsou zápalky

Nového nepřítele má čínská policie, která od května provádí rozsáhlou bezpečnostní kampaň v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Staly se jím zápalky, kterých už policisté zabavili desítky tisíc krabiček, napsal zpravodajský server The Guardian. 

V rámci bezpečnostní akce proti „teroristům“ policie pozatýkala stovky lidí, podezřelé předváděla veřejnosti při hromadných procesech a do ulic měst vyslala posílené ozbrojené hlídky. Snaží se tak zabránit pokračování vlny smrtících útoků, které čínské úřady připisují islámských extremistům a separatistům ze Sin-ťiangu; oblasti na dálném severozápadě země. 

Kritici uvádějí, že násilí rozdmýchává útlak kultury a náboženství převážně muslimských Ujgurů ze strany Pekingu, který je citelný i nyní během muslimského postního měsíce ramadánu. To ale Čína popírá a reaguje zesílenou represí. 

Jejím terčem se nyní staly zápalky, které úřady nechaly stáhnout z obchodů, tržišť a hotelů; podle policie v Kašgaru už bylo zničeno téměř 100.000 krabiček. Obyvatelé místo sirek dostávají jednorázové zapalovače. 

Úřady se tak snaží zabránit „teroristům“, aby jejich části nemohly být použity k výrobě výbušných zařízení. Předchozí „protiteroristická opatření“ v Sin-ťiangu zahrnovala například nařízení, aby lidé kupující benzín nahlásili své osobní údaje policii, dodal The Guardian.

-čtk-