"Věc je v kompetenci ministryně spravedlnosti, a ta by o ní také měla rozhodnout. Podle mého názoru by měla vycházet z výběrového řízení," řekl České justici Sobotka. Foto: archiv

Za priority resortu justice označil premiér insolvence či exekuce

Za tři hlavní legislativní priority na ministerstvu spravedlnosti považuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) novelu občanského zákoníku, insolvenčního zákona a exekučního řádu. Řekl to po dnešním setkání s ministryní Helenou Válkovou (ANO) s tím, že vláda by chtěla všechny tři návrhy dostat na stůl a poslat do dalšího legislativního procesu ještě letos.

„Nejvíce času jsme strávili tím, že jsme probírali jednotlivé legislativní iniciativy, které na ministerstvo teprve čekají,“ popsal premiér bilanční schůzku s ministryní. Potvrdili si prý také, že novým náměstkem Válkové pro vězeňství se stane bývalý šéf finanční policie a nominant ČSSD Vladimír Zimmel.

Novela občanského zákoníku, kterou chce ministerstvo spravedlnosti předložit vládě v září, přinese podle Válkové dílčí změny ve všech oblastech nového civilního práva. Týkat se bude úpravy právnických osob, právních jednání a promlčení, práva dědického, věcného i závazkového. „Jednoznačně podporuji záměr provést rychlou revizi zákoníku,“ zdůraznil dnes Sobotka. Později chce ministerstvo připravit rozsáhlejší novelizaci, která má napravit „zbylé nedostatky“ kodexu.

Podle premiéra stojí před ministerstvem spravedlnosti velké množství úkolů. Zaměřit by se mělo na insolvence a exekuce. „Čas od času se objevují podezření a problémy týkající se insolvenčních řízení v naší zemi,“ poznamenal. Změna legislativy musí zajistit, aby insolvence probíhaly transparentním způsobem a aby se do nich nedostávaly firmy, které se do nich podle zákona dostávat nemají.

„Určitou revizi“ podle Sobotky potřebuje také exekuční legislativa. Poukázal na to, že občané si na postup soukromých exekutorů často stěžují.

Válková doplnila, že jejím zájmem je zajistit chod soudů bez průtahů, s čímž souvisí ohodnocení jejich zaměstnanců. „Rozhodně by bylo nešťastné, kdyby vláda připustila snižování jejich stavů nebo jejich platového ohodnocení, které se pohybuje hluboko pod průměrem,“ řekla před premiérem.

Vedle průběžné analýzy uplatňování nového občanského zákoníku v praxi si Sobotkova vláda zařadila do programového prohlášení prosazení zákona o státním zastupitelství, posílení dozoru nad činností exekutorů, přípravu nového občanského soudního řádu, zrychlení projednávání trestních věcí či reformu vězeňství.

Z legislativních změn zatím Válková zavedla úpravu advokátního tarifu, po které advokáti od začátku července dostávají nižší odměny za vymáhání drobných pohledávek. Koncem června ministerstvo také odeslalo vládě novelu zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, která rozšiřuje dopad zákona na další majetkové a hospodářské trestné činy.

Nový zákon o státním zastupitelství Válková slibuje předložit do konce letošního roku, stejně jako nový zákon o soudních znalcích a samostatný zákon o tlumočnících. Návrh nového trestního řádu chce odevzdat do konce příštího roku.

Ministerstvem spravedlnosti nedávno otřásly odchody legislativní náměstkyně Hany Marvanové a náměstka pro vězeňství Pavla Šterna kvůli sporům s Válkovou. Premiér tehdy ministryni kritizoval a řekl, že má poslední šanci prokázat své schopnosti při řízení ministerstva. Počátkem července ale uvedl, že situace v úřadu se v poslední době zklidnila.

-čtk-