Zpráva o chybách při digitalizaci byla účelová, tvrdí odboráři

Zpráva o chybách v digitalizovaných materiálech Archivu bezpečnostních složek (ABS) byla prý účelově prezentována na veřejnosti. Tvrdí to zástupci odborových organizací Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Vedení ústavu na začátku července zveřejnilo, že v některých fondech byly namátkovou kontrolou zjištěny chyby i ve více než polovině digitálních reprodukcí. Odboráři to ale zpochybňují.

Podle zveřejněné zprávy o kontrole digitalizovaných archiválií ABS patří k nejzávažnějším nedostatkům chybějící části svazků, kopie jsou špatně čitelné, chybí naskenované fotografie. ABS spravuje archivní fondy a sbírky bezpečnostních složek, Komunistické strany Československa a organizací Národní fronty působících v těchto složkách z doby mezi lety 1948 a 1990. Kvůli chybám podle vedení ústavu nyní hrozí, že elektronická verze archivu by mohla podávat zkreslené informace. Naskenovaných stránek je zatím přes 30 milionů.

Čísla o chybovosti jsou ale podle odborů účelová, chybí prý jasný vzorec výpočtu. Seznam kontrolovaných svazků ABS podrobili vlastní analýze a zjistili, že chybovost se pohybuje pod jedním procentem. Podle mluvčího ÚSTR Pavla Ryjáčka je však zjevné, že i odboráři v „digitalizátech“ problém spatřují. „Archiv zhruba od února prováděl kontrolu, ve které porovnával originály uložené v archivu s digitalizovanými kopiemi. Našel v tom nesoulad podle hodnocení archivu vážný. Ve zprávě nebylo ani slovo o tom, kdo je viník,“ reagoval pro ČTK a Český rozhlas.

Zpráva podle odborů úmyslně obchází závazek ústavu a archivu, že budou společně řešit problémy a podle dvojúrovňové kontroly. Odbor informatiky a digitalizace provádí podle nich kontroly digitalizovaných souborů podle vlastních směrnic, vlastní chybovost se údajně pohybuje hluboce pod jedním procentem, což je lidský faktor. Jsou naopak přesvědčeni, že dostatečná kontrola chybí na straně archivu.

Podle historika Petra Blažka se ústav za digitalizaci nemusí stydět. Přijde mu neuvěřitelné, že výsledky, které by měly být předností, jsou prezentovány jako fatálně vadné.

„Tato zpráva je pokračováním politizace činnosti odboru informatiky a digitalizace pouze jinými technickými prostředky,“ uvádí se v prohlášení. Účelově prý byla prezentována veřejnosti, a to ještě před jejím dokončením, kdy předjímala negativní výsledek. O ústav, který je zřízen zákonem za účelem nestranného zkoumání doby nacismu a komunismu, se od založení pře levice s pravicí a jeho činnost pravidelně vzbuzuje emoce.

Najít řešení, jak odstranit chyby v digitalizovaných materiálech, má do začátku srpna pětičlenná pracovní komise. Odbory v ní ale zástupce nemají.

-čtk-