Soudem stanovený znalec Krejčířovu vilu prohlédl a v rámci exekučního řízení ocení. Chystá se nedobrovolný prodej. Foto: reprofoto ČT

Chystá se nedobrovolná dražba Krejčířovy vily v Černošicích

V exekucích vedených proti uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi došlo k významnému posunu. Soudní exekutor ustanovil znalce k vypracování znaleckého posudku k ocenění nemovitosti v Černošicích. Nyní se plánuje prohlídka Krejčířovy vily, proti kterému jsou v současnosti vedeny dvě exekuce, vyplývá z dnešní informace mluvčí Exekutorské komory Petry Báčové.

K ustanovení znalce došlo podle Petry Báčové poté, co v trestním řízení vedeném proti R. K. bylo zrušeno zajištění pro případný trest propadnutí majetku dlužníka. Nyní se plánuje prohlídka vily, aby mohla být řádně a odborně oceněna. Soudní exekutor již požádal právního zástupce dlužníka o zpřístupnění nemovitých věcí, které se nacházejí ve společném jmění manželů. Avšak tyto budou oceněny, i kdyby k jejich zpřístupnění dlužníkem nedošlo, vysvětlila mluvčí exekutorů.

Proti R. K. jsou v současné době vedeny dvě exekuce. První z nich nařídil soud na návrh věřitele v roce 2012 kvůli pohledávce ve výši bezmála 50 miliónů korun, která vznikla v trestním řízení jako náhrada škody. Druhá exekuce byla soudem zahájena letos v dubnu, a to pro částku 6 miliónů korun. Cílem exekučních řízení je zpeněžit majetek obžalovaného na útěku, a umořit tak pohledávky věřitelů, dodala k informaci o exekuci Krejčířovy vily Báčová.

Na movité věci, které byly zrušením zajištění v trestní řízení uvolněny a u nichž je najisto postaveno, že se nacházejí ve společném jmění manželů nebo ve výlučném vlastnictví dlužníka, se vztahuje generální inhibitorium, tzn. zákaz nakládání s dlužníka s majetkem. V praxi tedy není rozhodné, zda si tento movitý majetek převzali advokáti dlužníka.
Pokud by totiž dlužník měl záměr tyto věci jakkoliv bezúplatně nebo úplatně převést, jednalo by se o převod relativně neplatný. Nadto dle názoru Exekutorské komory ČR se např. blokace movitých věcí, které jsou vedeny ve veřejných registrech (motorová vozidla), provádí tzv. od stolu a není potřeba jejich osobní zajištění.

Proces nedobrovolného exekučního prodeje nemovitostí dlužníka je relativně dlouhý a dražbě předchází několik fází, kdy jsou soudním exekutorem vydávána příslušná rozhodnutí, proti nimž mohou účastníci podat opravné prostředky. Předpoklady pro nařízení dražby jsou:
1) vydání exekučního příkazu prodejem nemovitosti,
2) právní moc usnesení o nařízení exekuce a zároveň právní moc
exekučního příkazu,
3) vydání rozhodnutí o ustanovení znalce pro ocenění nemovitosti,
4) vydání rozhodnutí o ceně nemovitostí,
5) vydání dražební vyhlášky,
6) vydání usnesení o příklepu,
7) vydání usnesení o rozvrhu rozdělované podstaty.

Dlužník přitom může v kterékoli fázi exekučního řízení vymáhanou částku
uhradit, a dražbě nemovitosti tak předejít. Podmínkou je prokazatelná
úhrada celé sumy před zahájením dražby.

-ire-