Do vypršení mandátu stávajícího předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem zbývá pouhých dvanáct dní.. Foto: archiv

Novým předsedou ústeckého okresního soudu bude Lubomír Hrbek nebo Iva Kaňáková

Novým předsedou Okresního soudu v Ústí nad Labem by měl být jeden z dvojice Lubomír Hrbek nebo Iva Kaňáková. Takový je závěr výběrové komise, která zasedla minulý týden. Jako pozorovatel se jednání komise za Ministerstvo spravedlnosti zúčastnila přímo ministryně Helena Válková.

Komise stanovila vítězné kandidáty na prvních dvou místech, které teď předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Milan Kohoutek navrhne ministerstvu ke jmenování. „Udělám to bezodkladně, není důvod ve věci otálet,“ řekl Kohoutek České justici.

Vítězem výběrového řízení se stal soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem Lubomír Hrbek, který už na okresním soudě jako místopředseda v minulosti působil. Jako druhé vítězné jméno bude navržena současná místopředsedkyně Okresního soudu v Ústí pro civilní úsek Iva Kaňáková. Třetí ve výběrovém řízení skončil soudce OS Ústí Martin Šámal.

Nového předsedu po Eleonoře Studničné, které končí mandát, vybírala komise pod vedením Romana Buchaly, místopředsedy KS Ústí pověřeného řízením liberecké pobočky. V komisi dále byli místopředseda KS Ústí Ondřej Peřich, předseda Okresního soudu v Litoměřicích Miroslav Kureš, předseda Okresního soudu v Chomutově Petr Šustr a ředitel správy ústeckého krajského soudu Jan Tobiáš.

Návrh na jmenování předsedy ústeckého okresního soudu bude posledním velkým personálním krokem Milana Kohoutka jako šéfa ústeckého soudního obvodu. Ve funkci končí 30. září a jeho nástupce se zatím nepodařilo vybrat. Výběrové řízení, ze kterého jako vítěz vyšel předseda Okresního soudu v Mělníku Jan Veselý, skončilo krachem, prezident Miloš Zeman Veselého kvůli nedostatečným pracovním výsledkům odmítl jmenovat. Do nového výběrového řízení se mohou zájemci hlásit do 15. srpna.

Robert Malecký