Soudci se vyjádřili k věcnému záměru zákona o hromadných žalobách Ilustrační foto: archiv

Personální samospráva soudů by mohla předcházet ekonomické

Přestože už řadu let existuje ucelený návrh na vznik soudcovské samosprávy, obsahující jak úpravu věcí personálních, tak ekonomickou správu justice, pomalu sílí hlasy, aby se tyto otázky rozdělily a v první fázi soudci převzali jen část pravomocí. V rozhovoru pro Českou justici se tak nově vyjádřil i předseda Městského soudu v Praze a čestný prezident Soudcovské unie Libor Vávra.

„Musím přiznat, že by mi nevadilo, kdyby to v první fázi neobsahovalo ekonomické pravomoci a skutečně se to soustředilo na vnitřní život justice. S tím ale, že to musí být ústavně upraveno. A je už dávno pozdě, to není otázka nazrávání času. Vtip je v tom, že ostatní politici nevěří nešťastnému ministru spravedlnosti, který si stejně ničím nepomůže, akorát se dostává do takových střetů, jaký třeba vznikl teď v Úst nad Labem,“ řekl Libor Vávra. „Já myslím, že většina ministrů spravedlnosti by byla ráda, kdyby za nich soudcovská samospráva už dávno fungovala. Ale nikdo ji nechce aktivně prosazovat, protože to není politicky atraktivní téma,“ dodal.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková nedávno vyhlásila „otevřené dveře“ zákonu, který jí Soudcovská unie předloží. „Jsem připravena pro to vytvořit podmínky, jak už jsem jednou soudcům nabídla. A pokud se dohodnou, protože napsat to za ně nemohu, ráda pro to prostor vytvořím,“ řekla koncem července České justici Válková „Musí to argumentačně ustát mezi svými. Pokud bude norma životaschopná a shodne se na ní většina soudců, ministerstvo ji předloží,“ dodala Válková.

Soudcovská unie má přitom návrh už řadu let připravený a podle Libora Vávry na něm není příliš co měnit. „Myslím, že justice pro to udělala maximum. Samozřejmě můžeme návrhy dál cizelovat, ale to jsou všechno věci, které jsou dvacet let napsané, opakovaně osvědčené konzultacemi s řadou kolegů ze zahraničí. Neumím si představit, že bychom jako soudcovstvo měli nějaký jiný materiál, který by byl ze všech stran takhle vymazlený. Je to už jen a pouze otázka politické vůle. A v tomto politizovat nechci, neboť jsem soudce,“ řekl Vávra.

Na fakt, že Kolegium předsedů krajských soudů roky tlačí na zvýšení podílu soudcovských rad na rozhodování v personálních věcech, nedávno upozornil rovněž končící předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Milan Kohoutek. Podle něho se justice mohla vyhnout blamáži s výběrovým řízením na jeho nástupce, pokud by věc nebyla v rukou ministerstva. „Kdyby návrhy panu prezidentovi podávala přímo soudcovská samospráva, všechno toto by automaticky odpadlo. Chápu, že ministerstvo nechce samosprávu pustit k rozhodování o penězích. Ale v personálních věcech by to fungovat mělo. Pokud se tvrdí, že jsme třetí moc ve státě, měly by personálie jít mimo politiky. Ať si každý tvrdí co chce, ale nedávné dění kolem ústeckého soudu poškodilo justici jako celek. Bylo to nechutné,“ uvedl Kohoutek.

Robert Malecký

Obsáhlý rozhovor s předsedou Městského soudu v Praze a čestným prezidentem Soudcovské unie Liborem Vávrou přinese Česká justice v sobotu.