Protagonista Kubiceho zprávy Jaroslav Hruška (vlevo) nemá podle svých slov nadále zájem působit na ministerstvu vnitra. Foto: armáda ČR

Protagonista Kubiceho zprávy Hruška nebude poradcem na vnitru

Bývalý náměstek ministra vnitra Topolánkovy vlády Jana Kubiceho Jaroslav Hruška nebude nadále působit jako poradce na ministerstvu vnitra. Podle informace ministerstva vnitra se Jaroslav Hruška rozhodl sám toto angažmá opustit se zdůvodněním, že se nechce stát předmětem vnitrostranických soubojů v ČSSD. Proti předkladateli tzv. Kubiceho zprávy se zvedla nevole, předseda ústavně právního výboru sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD) Hruškovo současné angažmá dokonce nazval fackou ČSSD.

Podle sdělení prvního náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka, obdržel náměstek Nováček od Hrušky informaci, že nemá nadále zájem působit v roli jeho poradce, jak bylo zveřejněno před několika dny. Česká justice o události a reakcích na ni již dříve informovala.

„Nechci se stát předmětem vnitrostranických soubojů uvnitř hlavní koaliční strany. Mým hlavním zájmem bylo profesionálně pracovat ve prospěch resortu vnitra,“ uvedl podle ministerstva vnitra Hruška.

Hruškův profesionální přínos ovšem zpochybnil již dříve pro Českou justici předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc: „S panem Hruškou jsem jako s náměstkem ministra vnitra jednal korektně a on se mnou také tak, ale při vší úctě pan Hruška není člověk, který by resortu nějak zásadně prospěl. Měl možnost jak na ministerstvu, tak na ÚOOZ, ale nic zásadního nepřinesl. Policisté jsou rádi, že odešel od policie, diskvalifikuje ho ovšem způsob, jakým odešel, případ s vyplácením odměn. Nevidím důvod, proč by se měl vracet a nerozumím tomu,“ uvedl Jeroným Tejc, který na svém profilu angažmá Hrušky dokonce nazval fackou ČSSD.

„Je to facka ČSSD a všem, kteří bojovali proti praktikám Ivana Langera a Jana Kubice v době, kdy byli nejsilnější a málokdo si jim dovolil oponovat. Zřejmě bude jen náhoda, že je pan Hruška z Plzeňského kraje,“ napsal k události Jeroným Tejc.

Ke zveřejnění Hruškovy agendy i jmen všech poradců na ministerstvu vnitra vyzval v souvislosti s Hruškovým angažmá právník a jihomoravský hejtman Michal Hašek: „Předpokládám, že ministr vnitra má personální záležitosti týkající se svého resortu pod kontrolou a veřejnost se na jeho pokyn od ministerstva dozví, kdo pana Hrušku doporučil, kdo o jeho nové pozici rozhodl, které agendy se jeho poradenství bude týkat a jak za ně bude případně honorován. Aby bylo zabráněno okurkovým spekulacím, bude určitě dobře zveřejnit kompletní seznam poradců ministerstva vnitra i dalších resortů tak, jak to udělal už dříve premiér Sobotka u svého sboru poradců,“ uvedl Michal Hašek.

Podle sdělení prvního náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka bylo angažování Jaroslava Hrušky jako poradce prvního náměstka výsledkem gentlemanské dohody mezi Nováčkovým předchůdcem a Jaroslavem Hruškou. Dohoda podle jeho slov reagovala mimo jiné na konflikt ohledně způsobu, jakým bylo řešeno předchozí působení Jaroslava Hrušky na Ministerstvu vnitra.
-ire-