Způsob, jak proměnit počítač prostřednictvím služby YouTube ve špionážní nástroj, vypadá jednoduše... pokud se v něm vyznáte. Repro: Start-up.cz

Uplynulý týden ve světě slovem i obrazem: Nebezpečné gangy, církve, sunary i YouTube

Vrah Johna Lennona si poosmé řekl o svobodu, soud poosmé řekl „ne.“ V Číně začali prodávat pojištění škod způsobených nebezpečným mlékem. Neexistujících četníků se mexické gangy nebojí a řádí dál. Církev Boha Všemocného láká ovečky, která odmítne, tu porazí. Japonsko se rozhodlo na oběžné dráze vystavět solární elektrárnu. YouTube lze proměnit v nebezpečný špionážní nástroj.

MUŽ, KTERÉHO SE AKTIVISTÉ ŠTÍTÍ

Johnu Lennonovi by táhlo na čtyřiasedmdesát. Jeho vrah zůstává ve vězení, aktivisté se ho štítí. Foto: Wikipedia
Johnu Lennonovi by táhlo na čtyřiasedmdesát. Jeho vrah zůstává ve vězení, aktivisté se ho štítí. Foto: Wikipedia

Skoro čtyřiatřicet už uplynulo od prosincového dne, kdy Mark David Chapman před luxusním newyorským domem Dakota zastřelil jednoho z nejvlivnějších umělců druhé poloviny minulého století Johna Winstona Ono Lennona. Za vraždu byl odsouzen k trestu doživotního vězení, které si čas od času zpestřuje žádostmi o propuštění. Ta letošní je osmá a dnes devětapadesátiletý Chapman na ni slyšel stejnou odpověď jako na sedm předchozích: Zamítá se.

Soud, který projednával Chapmanovu žádost o propuštění, v odůvodnění svého zamítnutí mimo jiné uvedl: „Mark David Chapman zastává postoje neslučitelné se společností… stále si neuvědomil plný dosah činu, za který ho soud odsoudil k doživotnímu vězení.“

Chapman se od osudného 8. prosince 1980 vymlouvá na pestrou paletu příčin, které ho vedly k tomu, že šestkrát stiskl spoušť zbraně nabité střelami dum-dum. Mimo jiné se považoval za vtělení hlavního hrdiny věhlasné novely Kdo chytá v žitě od J. D. Salingera, hodně se toho napsalo také o tom, že byl Lennon zavražděn na objednávku FBI, CIA nebo jiných zakuklených iluminátů. Nikdo mu neuvěřil a jen těžko tomu kdy bude jinak. John Lennon se totiž stal jedním z praotců moderního aktivismu a těžko se najde aktivista, který by si naplil do vlastního hnízda podporou milosti pro muže, který zabil Boha. Těžko říct co by na takové pokrytectví Lennon říkal.

ČÍNA ZAČALA POJIŠŤOVAT NEBEZPEČNÉ MLÉKO

V roce 2008 v Číně zabíjely mléčné náhražky. Klid má na trh vrátit pojištění proti otravám. Foto: Indonesia Daily
V roce 2008 v Číně zabíjely mléčné náhražky. Klid má na trh vrátit pojištění proti otravám. Foto: Indonesia Daily

Náhražka mateřského mléka, která zabíjela kojence, dodnes starší vedoucí čínských obchodů. Čínské úřady v souvislosti s těmito neštěstími sice drakonicky zakročily, prodejci se ale stále bojí toho, že by se historie mohla opakovat. Korporace Sunning Commerce Group, která provozuje rozšířenou maloobchodní síť Redbaby, proto začala ve spolupráci s druhou největší čínskou pojišťovnou Ping An svým zákazníkům nabízet pojištění újem na zdraví, které způsobí náhražky mateřského mléka.

Pojistka vyjde na dva tisíce jüanů, to je v přepočtu asi šest tisíc korun. Zájemci si ji mohou snadno pořídit prostřednictvím e-shopu Redbaby a koupit si tak alespoň trochu jistoty.

Nápad obchodního řetězce se zalíbil i soudruhům v čínském politbyru. Ti se vyslovili v tom smyslu, že by „pojištění mohlo vrátit na trh s mléčnými náhradami klid potřebný k jeho růstu.“

Pokud to nevyjde, doporučujeme se zkusit zaměřit na zvýšení kvality sunaru v Říši středu. Pokud po jeho požití nebudou umírat děti, trh se zklidní způsobem, který žádné pojištění nezajistí. Ale politbyro o naše rady patrně nebude stát.

BEZPEČNÝ BYZNYS PO MEXICKU

Řádění mexických gangů zpomaluje výkon tamní ekonomiky. Foto: Oddity Central
Řádění mexických gangů zpomaluje výkon tamní ekonomiky. Foto: Oddity Central

 Během své předvolební kampaně nynější mexický prezident Enrique Pena Nieto voličům sliboval leccos, nejvíc hlasů mu ale bezpochyby přinesl slib ochrany podnikatelů před nekontrolovaným a narůstajícím řáděním gangů. Sotva se Nieto nastěhoval do prezidentského apartmá, začal se zajímat o to jak svoje sliby splnit. V případě boje proti gangům terorizujícím obchodníky se nejedná o žádnou maličkost – Nieto slíbil čtyřicet tisíc mužů nasazených ve specializované divizi četnictva. Nyní mexický prezident zjišťuje, že jedna věc jsou sliby, druhá věc je jejich plnění. Čtyřicet tisíc chlapisek nejde dokonce ani v Mexiku zničehonic vydupat ze země, natožpak je aspoň trochu vycvičit.

Po dlouhém úsilí se Nietovi a jeho předsedovi Národní bezpečnostní komise Alejandru Rubidovi podařilo sehnat dohromady pět tisíc mužů. Jejich úkolem nemá být boj proti gangům, ale hlídání státních polí a dolů, navíc budou podřízeni mexické federální policii, o které je známo, že má na starosti všechno jen ne právě boj s gangy.

Ačkoliv Nieto a Rubida na tiskové televizi prohlásili mimo jiné, že „jakmile někde bude organizovaný zločin útočit na výrobu a zpomalovat ji, četnictvo tam bude a tvrdě zakročí,“ útoky gangů na klíčovou výrobu neustávají a v zemi narůstá neklid.

KDYŽ PTÁČKA LAPAJÍ, NĚKDY HO ZABIJÍ

Oběť přesvědčovacích metod sekty Církev Boha Všemocného. Foto: Robert Chaen
Oběť přesvědčovacích metod sekty Církev Boha Všemocného. Foto: Robert Chaen

Čínská Církev Boha Všemocného patří mezi ty náboženské skupiny, které tamní režim tvrdě pronásleduje. V tomto případě ale s čínskou administrativou nelze nesouhlasit. Přesvědčovací metody Církve Boha Všemocného jsou totiž skutečně svérázné a natolik důrazné, že je přesvědčovaný čas od času nemusí přežít.

Příkladem budiž mladá žena, kterou náhončí Církve Boha Všemocného oslovili v rychlém občerstvení McDonalds v jednom odlehlejším městě na severovýchodě Číny. Nejprve se ženou zapředli rozhovor, v jehož rámci ji začali přesvědčovat o tom, že pokud se nestane jejich souputnicí, na spásu duše může zapomenout. Jejich argumenty ale nezapůsobily a žena jim odmítla dát svoje telefonní číslo. To pětici věřících natolik rozlítilo, že ji na místě ubili způsobem, který strohá řeč úředních záznamů označila za „brutální.“

Nyní je pětice ve vazbě a přestože se na jejich podporu rozjela omezená kampaň operující s potlačováním náboženské svobody, se vší pravděpodobností skončí na popravišti.

Mimochodem: Počet poprav v Číně začal zatěžovat místní rozpočty, proto se po celé zemi zavádí novinka. Rodina popraveného dostane od úřadů urnu s jeho popelem, ověřený úmrtní list – a účet za popravu. Jak vidno, Číňané pro šlapající ekonomiku, právo a pořádek dělají opravdu první poslední.

JAPONSKÁ ENERGETIKA SE STĚHUJE NA OBĚŽNOU DRÁHU

Katastrofální havárie, ke které došlo v jaderné elektrárně Fukušima, přiměla japonské energetiky k úvahám o bezpečnějších zdrojích energie. Výsledkem jejich úvah je plán výstavby obří solární elektrárny umístěné na oběžné dráze okolo Země.

Japonská vesmírná agentura JAXA (obdoba americké NASA či evropské ESA) představila poměrně detailní plán, podle kterého chce spustit funkční demonstrační projekt orbitální solární elektrárny do roku 2020. Zhruba deset let poté by Japonci chtěli na oběžné dráze spustit solární elektrárnu o výkonu 1 GW – to je zhruba polovina plného výkonu temelínské jaderné elektrárny.

Tuto energii budou přenášet pomocí mikrovlnného záření na zemi, kde ji zachytí antény umístěné podle plánu JAXA na moři. Japonská vesmírná agentura patří k lídrům v oblasti využití solární energie ve vesmíru. Před lety například poprvé v praxi ověřila možnost pohonu vesmírných lodí pomocí slunečního větru a de-facto tak stvořila první vesmírnou plachetnici jménem IKAROS.

Pokud by se Japonsku podařil průlom i v oblasti výroby a přenosu energie z vesmíru na zemi, znamenalo by to start zcela nového průmyslového odvětví. A zřejmě i revoluci v oblasti energetiky. K tomu aby se něco takového podařilo bude ale třeba mimo jiné vyřešit i problematiku dopravy nákladů na oběžnou dráhu. Na tomto problému ale v současné době pracuje řada společností na celém světě, mimo jiné i SpaceX známého podnikatele Elona Muska.

VY SE DÍVÁTE NA YOUTUBE, YOUTUBE SE DÍVÁ NA VÁS

Způsob, jak proměnit počítač prostřednictvím služby YouTube ve špionážní nástroj, vypadá jednoduše... pokud se v něm vyznáte. Repro: Start-up.cz
Způsob, jak proměnit počítač prostřednictvím služby YouTube ve špionážní nástroj, vypadá jednoduše… pokud se v něm vyznáte. Repro: Start-up.cz

Nejrozšířenější světová síť určená ke sdílení a sledování videa se patrně stala nejnovějším přírůstkem v hackerském arzenálu. Už nikdy nebudete mít jistotu, že zatímco se díváte na YouTube, nedívá se jeho prostřednictvím někdo na vás.

Podle Morgana Marquis – Boira, uznávaného bezpečnostního odborníka a také zdatného hackera, byl vyvinut malware, který dokáže infikovat počítač, zatímco si jeho majitel prohlíží videa na YouTube. Kybernetická vychytávka, která by dozajista potěšila každého špicla z NSA, je už údajně k dostání. Marquis – Boire tvrdí, že je například u Hacking Teamu nebo FinFisheru k dostání za pakatel – něco okolo jednoho milionu dolarů.

Proces, kterým lze prostřednictvím YouTube do počítače umístit malware je na první pohled značně komplikovaný, pro profesionální týmy, které si mohou dovolit patřičné vybavení, ale ani zdaleka nemožný. Marquis – Boire ho ve stručnosti načrtnul v obrázku, který je součástí tohoto článku.

Ondřej Fér, Start-up.cz