Ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier. Foto: Mediafax

Vyšší bere, Sobotka umravňoval trucovitého ministra Dienstbiera

Truc ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera, který kvůli nesouhlasu s dohodou na konečné podobě služebního zákona odmítl na další práci poskytnout „své“ legislativce, nevyšel. Po schůzce s premiérem Bohuslavem Sobotkou Dienstbier slíbil, že některého z vládních legislativců „zkusí“ na práci uvolnit. Napjatá situace mezi oběma členy vlády se vyhrotila na bilanční tiskové konferenci ministrů za ČSSD v přímém televizním přenosu.

Dohoda vlády s opozicí počítá s tím, že na finální podobě služebního zákona budou pracovat odborníci z ministerstev vnitra, financí a práce a sociálních věcí. Legislativce z Úřadu vlády ale Dienstbier odmítal do pracovní skupiny vyslat, protože se podle svých čtvrtečních slov nemůže za dohodu postavit.

Sobotka se dnes na bilanční tiskové konferenci vládního působení ministrů za ČSSD nechal slyšet, že účast Dienstbierových legislativců předpokládá. Na to vzpurný ministr reagoval slovy, že on se dalších prací účastnit nebude. Doslova řekl, že jeho úřad má hodně práce a nemá kapacitu, aby podporoval práce na služebním zákonu. Navíc je prý pro lidi z jeho týmu složité podílet se na normě, když jejich práce byla znehodnocena.

Na opakovaný dotaz novinářů ovšem Sobotka zopakoval, že se legislativci z Úřadu vlády na dalších pracích podílet budou. Tisková konference byla ukončena a oba politici odešli spor řešit mimo kamery.

Po schůzce už Sobotka ČTK a ČT řekl, že legislativci z vlády se prací na změnách účastnit budou. Dienstbier slíbil, že zkusí některého ze svých spolupracovníků uvolnit. „Chápu, že věnoval hodně energie a úsilí přípravě zákona o státní službě,“ uvedl k rozepři premiér. Po Dienstbierovi prý nežádal, aby kvůli svému postoji z vlády odešel.

Na odpoledne pak Dienstbier svolal tiskovou konferenci, na níž zopakoval svou nevoli s uzavřenou dohodou. Zároveň ale odmítl, že by jeho úřad na finální podobě služebního zákona nespolupracoval. Řekl, že od čtvrtečního rána převádí agendu na Ministerstvo vnitra.

Dienstbier ve čtvrtek řekl, že nechce nadále vyjednávat s EU o služebním zákonu. Dělat by to podle něj měla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Ta dnes ale uvedla, že by s unií o služebním zákonu mělo vyjednávat ministerstvo vnitra, které je nyní na základě dohody vlády a části opozice za návrh zákona především zodpovědné.

Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska by bylo rozumné, kdyby se Dienstbier dalších prací na zákonu vzdal, když to tak „zvoral“.

Robert Malecký