Separatisté, kteří usilovali o ukončení 307 let trvající unie Skotska s Anglií, sice uspěli v Glasgowě, kromě toho však ovládli pouze tři další okrsky a to na celkové vítězství nestačilo. Druhé největší město Edinburgh naopak ovládli unionisté ještě větším rozdílem než separatisté Glasgow.

BBC: Skotské referendum vyhráli stoupenci svazku s Británií

Británie zůstane po referendu ve Skotsku jednotná. Podle dosavadních oficiálních výsledků nemohou být zastánci jednotné Británie již předstiženi, protože překročili potřebnou většinu 1,852 milionu hlasů. Uvedla to televize BBC, podle níž tak unionisté získali po sečtení 30 z 32 volebních okrsků 55,42 procent hlasů a stoupenci nezávislosti 43,58.

Porážku uznal i skotský první ministr a šéf Skotské národní strany Alex Salmond. „Přijímám rozhodnutí lidu a vyzývám Skotsko, aby přijalo demokratický verdikt skotského lidu,“ uvedl.

Údaje o celkové volební účasti se podle britských médií pohybují kolem rekordních 84 procent voličů. Britský premiér David Cameron již pogratuloval šéfovi skotských unionistů Alistairovi Darlingovi k úspěšné kampani.

Separatisté, kteří usilovali o ukončení 307 let trvající unie Skotska s Anglií, sice uspěli v Glasgowě, kromě toho však ovládli pouze tři další okrsky a to na celkové vítězství nestačilo. Druhé největší město Edinburgh naopak ovládli unionisté ještě větším rozdílem než separatisté Glasgow. Podle projekcí britských televizí bude po hlasování rozdíl mezi oběma tábory až deset procent, což je více než odhadovaly poslední průzkumy.

Také vedoucí kampaně za nezávislost Skotska Nicola Sturgeonová již dříve de facto přiznala porážku. „Opravdu cítím zklamání, že se nám s těsným rozdílem nepodařilo zajistit volbu pro ´Ano´,“ ´řekl televizi BBC.

Za hotovou věc má setrvání Skotska pod Londýnem i premiér Cameron. „Mluvil jsem s Alistairem Darlingem, a pogratuloval mu k úspěšně vybojovanému tažení,“ napsal Cameron na Twitteru.

Po vyhlášení konečných výsledků ministerský předseda dnes ráno v Londýně oznámí podrobnosti o udělení nových pravomocí Skotsku. K referendu by se měla odpoledne vyjádřit také královna Alžběta II. v písemném prohlášení.

-čtk-