Rekodifikace v prvních měsících účinnosti představovala pro podnikatele především nutnost změny zakladatelských listin (29 procent dotázaných), znovuotevření otázky souběhu funkcí (22 procent) a nové požadavky na smluvní dokumentaci jako jsou zápočty či postupování pohledávek (18 procent).

ČAK: Velká novela občanského zákoníku je nežádoucí

Za nežádoucí označuje představenstvo České advokátní komory zveřejněný pracovní návrh novely občanského zákoníku připravený Ministerstvem spravedlnosti. Po diskusi se na tom shodlo jednomyslně celé vedení komory. Advokáti se tak připojili k řadě akademiků a vyučujících na právnických fakultách, kteří novelu rovněž kritizují. A používají přitom prakticky shodné argumenty.

„Takto rozsáhlá novela bez předchozí hluboké analýzy a v situaci, kdy je nový občanský zákoník účinný pouze osm měsíců, není žádoucí,“ sdělila České justici mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Novela by měla být podle názoru představenstva ČAK pouze technického charakteru a měla by odstranit jen ty nedostatky, které nelze překlenout rozumem či nahradit výkladem a které vyžadují okamžitý zásah a nezasahují do koncepčních řešení jednotlivých institutů a možno říci do „ducha zákona“. I takováto technická novela by měla být ale zpracována až po zjištění stanovisek soudců, advokátů a notářů, a měla by být uvážlivě zpracována tak, aby opravdu měnila pouze ta ustanovení, která to nezbytně vyžadují a způsobem, který odstraní pochybnosti.

Jak Chaloupková zároveň dodává, ministerstvo spravedlnosti se zatím s novelou na ČAK neobrátilo, jak již avizovala šéfka resortu Helena Válková. „Jde patrně o záležitost zcela čerstvou, takže o ní od ministerstva dosud žádnou informaci nemáme. Nicméně pokud je pravdivá zpráva, kterou Česká justice zveřejnila, pak jsme rádi, že budeme osloveni, a jistě své zástupce do expertní skupiny vyšleme.“

-dš-