Za dopoledne přišlo hlasovat v referendu o hazardu v Holešově pět lidí, někde nepřišel nikdo.

Další referendum o hazardu bez zájmu, zatím přišlo pět lidí nebo nikdo

Jen minimální zájem lidí zatím provází referendum o budoucnosti hazardu v Holešově na Kroměřížsku. Hlasovací místnosti se otevřely dnes v 08:00, do některých dorazilo dopoledne jen několik málo jedinců. Lidé mohou hlasovat do 22:00, k platnosti referenda je potřeba účast 35 procent oprávněných voličů. „Zatím přišlo jen pět lidí. Co víme, tak někde nepřišel vůbec nikdo,“ řekli ČTK členové komise v centru města.

Zmocněnec přípravného výboru za konání místního referenda a zastupitel opoziční KDU-ČSL Pavel Karhan dnes ČTK řekl, že se tak malá účast dala očekávat. Iniciativa Holešov bez hazardu požadovala uspořádání referenda zároveň s říjnovými volbami, kdy je větší šance, že lidé přijdou k urnám. Zastupitelstvo však vypsalo termín referenda na dnešek.

„Potvrzují se mi mé obavy o minimální účasti na referendu. Co se týče propagace, krom článku v Holešovsku a hlášení místního rozhlasu v odpoledních hodinách, žádná neproběhla. Měl jsem za to, že jestliže město vyhlásilo referendum, tak ho vyhlásilo proto, aby zjistilo skutečný názor občanů. V tuto chvíli je mi jasné, že dostatečný počet lidí nepřijde,“ řekl ČTK Karhan. Lidé v referendu odpovídají na otázku, zda podporují plošný zákaz výherních hracích přístrojů, videoloterijních terminálů a podobných zařízení ve městě.

Není však vyloučeno, že se referendum bude ve městě opakovat. Iniciativě se nelíbí rozhodnutí zastupitelstva o termínu hlasování a trvá na svém peticí podpořeném požadavku, aby se konalo spolu s komunálními volbami. Obrátila se kvůli tomu i na soud. „Mělo by se rozhodnout do 14. září. Věřím, že v Holešově bude skutečné referendum, a to v době voleb,“ podotkl Karhan.

Na jeho popud již zastupitelé loni v listopadu schválili, aby město přijalo omezující vyhlášku. Dosud ji však nemá. Podle starosty Pavla Svobody (ODS) by radnice měla počkat až na případné změny zákonů, které by hazard regulovaly. Město s asi 12.500 obyvateli vede koalice ODS, ČSSD a Koalice pro Holešov.

Starosta také uvedl, že Holešov loni z hazardu získal deset milionů korun, jimiž dotuje sport, kulturu i sociální oblast. O možném výpadku těchto peněz z rozpočtu by podle Svobody mělo rozhodovat až nově zvolené zastupitelstvo. Podle Karhana město ale pro tyto účely musí peníze najít jinde. Iniciativě jde především o omezení dostupnosti heren. Podle starosty by problém neměl být politizován, podle Karhana bude hlavním tématem voleb v Holešově.

Referendum o hazardu se zřejmě bude konat také ve Zlíně, aktivisté ze sdružení Komunitní křižovatka již posbírali potřebný počet hlasů k jeho konání, zastupitelstvo nyní bude rozhodovat o termínu.
-čtk-