Kriminalizace v podnikatelském i politickém prostředí je patrná. „Je to levnější než civilní žaloba. Uvítal bych proto zvýšení odpovědnosti státních zástupců, " řekl soudce Jan Sváček s tím, že trestní právo je krajní prostředek pro řízení ekonomických procesů. Reprofoto: ČT

Jan Sváček se má stát místopředsedou Vrchního soudu v Praze

Místopředsedou Vrchního soudu v Praze pro trestní úsek se má stát soudce Jan Sváček. Jednoznačně zvítězil ve výběrovém řízení, předseda soudu Jaroslav Bureš v pondělí odešle na Ministerstvo spravedlnosti návrh na jeho jmenování. V souběžně konaném výběrovém řízení na místopředsedu pro úsek civilní a insolvenční zvítězila soudkyně vrchního soudu Ivana Mlejnková.

Jan Sváček má ve funkci nahradit dosavadního místopředsedu Vladimíra Vočku, kterému končí mandát. „Doporučení výběrové komise předám v pondělí paní ministryni s návrhem na jmenování,“ řekl České justici předseda vrchního soudu Jaroslav Bureš. Dodal, že vítězství Jana Sváčka v konkursu bylo naprosto přesvědčivé.

Sváček byl v letech 1999 až 2013 předsedou Městského soudu v Praze, pak se stal soudcem vrchního soudu. Dvakrát, v roce 2011 prezidentem Václavem Klausem a loni Milošem Zemanem, byl nominován do funkce ústavního soudce. Senát se v obou případech, převážně hlasy levicových poslanců, postavil proti. Nejhlasitějším Sváčkovým kritikem byl v obou případech nynější ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier.

Úsek civilní a insolvenční má vést soudkyně vrchního soudu Ivana Mlejnková. Nahradí Milana Bořka, který se od 1. října stane předsedou Krajského soudu v Brně. „Kolegyně Mlejnková je vynikající odbornice na insolvenční právo. Vzhledem k tomu, že drtivá většina civilního a insolvenčního úseku, který bude řídit, je sestavena ze soudců insolvenčního úseku, považuji to za velmi dobrý výběr,“ řekl České justici Milan Bořek.

S pražským vrchním soudem se od října rozloučí i předseda senátu Luboš Dörfl. Ten se stal vítězem opakovaného konkursu na post předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem. Prezident Miloš Zeman jeho a Milana Bořka uvede do funkcí v úterý 30. září.

Robert Malecký