Limit pro bezhotovostní platby zřejmě klesne na 270.000 korun

Limit pro povinné bezhotovostní platby pravděpodobně klesne z dosavadních 350.000 korun na 270.000 korun. Počítá s tím novela zákonů o finančním trhu, kterou dnes schválila Sněmovna. Omezení plateb v hotovosti se bude vztahovat i na případy, kdy závazek zaplatit teprve vzniká, tedy na dary a půjčky. Předloha míří k projednání do Senátu.

Změna ohledně omezení plateb v hotovosti reaguje na rozsudek Nejvyššího správního soudu z roku 2011. Podle něho se povinnost provádět platby nad stanovenou výši bezhotovostně vztahuje pouze na případy, kdy se platí již existující závazek. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) k tomu ale není žádný důvod, a proto vláda navrhla rozšířit omezení na všechny platby.

Limitem pro bezhotovostní platby je nyní podle zákona 350.000 korun. Novela v souladu s programovým prohlášením vlády snižuje hranici na 270.000 korun. Snížení limitu má podle vlády přispět k omezení korupčního rizika. Zákon také výslovně stanoví, že příjemce je povinen odmítnout platbu nad nově stanovený limit, pokud není bezhotovostní. Předloha má být účinná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Další součástí materiálu je novela zákona o platebním styku. Zavádí evropskou směrnici, podle níž se platby v eurech budou muset v budoucnu provádět podle standardů tzv. SEPA, tedy Jednotné oblasti pro platby v eurech. Cílem SEPA je vytvořit jednotný evropský platební prostor, který zajistí shodné podmínky pro zpracování bezhotovostních převodů, přímých inkas a karetních obchodů v EU. Toto nařízení začne být pro ČR jako pro zemi, kde se neplatí eurem, závazné až v roce 2016. Ministerstvo financí však pokládá za potřebné již nyní uskutečnit některé související změny v českém právním řádu.

Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích pak reaguje na skutečnost, že nový občanský zákoník zrušil někdejší zákon o pojistné smlouvě. V něm přitom bylo ustanovení o informačních povinnostech vůči klientům pojišťoven. „Tato ustanovení se proto nyní zařazují do zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích, a to v téměř totožné podobě, v jaké byla dříve součástí zákona o pojistné smlouvě,“ uvedlo ministerstvo financí.

-čtk-