Upgrade nynějšího systému rejstříku ministerstvo zavádí v souvislosti s novou legislativou účinnou od ledna letošního roku. Cílem změn má být vyšší výkonnost, rychlost, spolehlivost a pohodlnější obsluha systému.

Ministerstvo inovuje obchodní rejstřík, změnu provázely výpadky

Ministerstvo spravedlnosti zavádí na soudech novější verzi stávajícího systému obchodního rejstříku. Připustilo, že náběh systému provázely komplikace, v současnosti už prý ale funguje bez závažných problémů. Uvedl to Jiří Hovorka z tiskového odboru ministerstva, který zároveň popřel informace, že by kvůli výpadkům nyní nebylo možné zapsat firmu.

„Informace o tom, že v Česku nelze zapsat firmu, je nepravdivá. Na zapsání firmy je pět dní a zatím neevidujeme jediný případ, kdy by z důvodů omezené funkčnosti systému nebyla zapsána firma v zákonné lhůtě,“ uvedl Hovorka.

Server Aktuálně.cz dnes napsal, že problémy s centrálním systémem hlásily všechny rejstříkové soudy. „Je pravda, že při náběhu systému bylo jeho užívání omezeno. Podle našich informací v pondělí po celý den, v úterý a středu v řádu hodin, což samozřejmě ztížilo práci zaměstnanců rejstříkových soudů,“ připustilo ministerstvo.

Upgrade nynějšího systému obchodního rejstříku ministerstvo zavádí v souvislosti s novou legislativou účinnou od ledna letošního roku. Cílem změn má být vyšší výkonnost, rychlost, spolehlivost a pohodlnější obsluha systému.

Smlouvu na úpravu systému obchodního rejstříku uzavřelo ministerstvo s firmou Corpus Solutions letos v lednu. Dodavateli zatím uhradilo 20,6 milionu korun, celková cena zakázky je 32,7 milionu.

-čtk-