Jiří Wolf v rámci protestu v sobotu od 13,00 hodin projde Prahu od sochy sv. Václava na Václavském náměstí zcela zahalen v prostěradle s dvěma dírami pro oči. Podle svých slov chce vyzkoušet, zda k němu budou policisté stejně benevolentní jako k tomu, co se děje v severních Čechách. Foto: archiv

Muslimové za tradiční Británii spouští kampaň proti kmenovým zvykům a nošení burky

S odkazem na nedávné rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva (ESLP), že zákaz maskování na veřejnosti včetně nošení burky není porušením lidských práv a základních svobod, spustili britští muslimové národní kampaň za zákaz maskování obličeje včetně nošení burky a nikábu. Podle muslimské vzdělávací organizace MECO z Oxfordu je nošení burky sektářským kmenovým rituálem, který byl do islámu importován a jde o otravu skutečného islámu wahabismem. Česká republika zakazuje maskování pouze na veřejných shromážděních, přesto se tento týden uskuteční první protest proti burkám na severu Čech.

Velká Británie by měla následovat země, jako je Francie a Belgie, a zavést zákaz maskování na veřejnosti, zvláště když Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku potvrdil, že takový zákaz není v rozporu s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod, domnívají je britští muslimové z oxfordského vzdělávacího institutu MECO. „Mnoho muslimů bylo svedeno propagandou wahabisticko-salafisticko-deobandi-tabligh- jamati islámských sekt, že burka a nikáb jsou součástí islámu. To je kompletní nepravda,“ uvádí se na webu MECO ke kampani.

Podle instituce MECO jde o archaický kmenový rituál, veřejná anonymita žen je importovaný saúdsko-afgánský bláznivý nápad, kterému by mělo být odporováno z důvodů náboženských, sociálních, zdravotních, bezpečnostních a rovnosti pohlaví, aby byla uchráněna tradiční identita Británie. Británie musí klást odpor nejnovějším salvám náboženských fanatiků,“ uvádí se ve vysvětlení muslimské kampaně, které je převedeno do úderných hesel: Boj proti jedovatému wahabisticko-salafistickému rozvracení islámu nebo Odpor proti slepému dovozu saúdských kmenových zvyků.

Kampaň britských muslimů má název ABNI neboli iniciativa proti burce a nikábu (Anti burqa-niqab Iniciative) a jejím cílem je získat 100 tisíc podpisů pod petici určenou předsedovi vlády a vyvolat parlamentní debatu o právech žen vedoucí k zákazu veřejného chození v burce, jak již existuje ve Francii nebo v Belgii. „Britští muslimové musí rozlišovat mezi náboženstvím a kulturou a uznat, že zakrývání obličeje, je kmenový kulturní zvyk, který je ve skutečnosti explicitně zakázán během každoroční poutě do Mekky. Je-li to zakázáno v nejsvatější islámské mešitě, proč je to v pořádku jinde?“ ptají se autoři kampaně, v jejímž čele stojí imám Muslimského vzdělávacího centra s doktorátem z Oxfordu Taj Hargey.

Na dotaz periodika The World Post, proč se imám Hargey takto angažuje, odpověděl: „Protože jsem ztratil trpělivost. Nenávidím pohled na tisíce stále mladších zcela zahalených žen na ulicích a v supermarketech v Oxfordu. To nemá s islámem nic společného,“ poukázal na „lži okolo burky a nikábu“.Zatímco v první polovině 20. století miliony islámských žen odložily oděvy, ve kterých chodily jejich matky, v současnosti se jejich vnučky k těmto oděvům vrací. Podle autorky článku jde o hledání ztracené identity. Právo na rozhodnutí o vlastní identitě a oblečení žen je předmětem jiné britské petice, jejíž ambicí je získat 50 tisíc podpisů naopak proti zákazu maskování na veřejnosti.

MECO (Muslim Educational Centre of Oxford), které řídí imám Taj Hargey, se deklaruje jako víceúčelové centrum, které podporuje otevřenost mysli, toleranci a sociální soudržnost britských muslimů povzbuzováním jejich účinné integrace do mainstreamu Velké Británie. „Kromě této role jako metě pro myslící muslimy chce instituce generovat ducha debaty a otázek a být pionýrem inspirativního islámu, jak zapustil kořeny a je relevantní v Británii 21. století,“ uvádí se na webu MECO.

Zákaz maskování obličeje existuje v České republice pouze v rámci zákona o právu shromažďovacím, který stanoví, že „že účastníci shromáždění nesmějí mít obličej zakrytý způsobem ztěžujícím nebo znemožňujícím jejich identifikaci“. V případě porušení této normy dochází k přestupku.

Proti údajnému porušování tohoto zákona cizinci v severních Čechách hodlá v sobotu vystoupit disident, politický vězeň a bojovník za lidská práva Jiří Wolf. Podle Wolfa se v severních Čechách shromažďují ženy z arabských emirátů celé zahalené do černého a malé děti se jich na ulici bojí jako bubáků. Jiří Wolf proto v rámci protestu v sobotu od 13,00 hodin projde Prahu od sochy sv. Václava na Václavském náměstí zcela zahalen v prostěradle s dvěma dírami pro oči. Podle svých slov chce vyzkoušet, zda k němu budou policisté stejně benevolentní jako k tomu, co se děje v severních Čechách.

Irena Válová