"Doufám, že to časem navrhne některý z ministrů spravedlnosti, ale může to být i poslanecká iniciativa napříč politickým spektrem," řekl dnes novinářům prezident. Foto: archiv

Prezident souhlasí s Lubošem Dörflem jako předsedou ústeckého soudu, v úterý ho jmenuje

Oba noví předsedové krajských soudů, Milan Bořek a Luboš Dörfl, se v úterý dočkají jmenování od prezidenta republiky Miloše Zemana. Prezident se podle důvěryhodného zdroje České justice rozhodl vyhovět návrhu na jmenování Dörfla do čela ústeckého krajského soudu, o Bořkově jmenování předsedou Krajského soudu v Brně už bylo rozhodnuto dříve. Oba soudci se nových funkcí ujímají ve středu 1. října.

Informaci o úterním termínu České justici potvrdil i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Pan prezident jmenuje nové předsedy krajských soudů v úterý dne 30. září,“ řekl.

Úterní termín je posledním možným, s koncem září totiž vyprší mandát dosavadním předsedům, Jaromíru Pořízkovi v Brně a Milanu Kouhoutkovi v Ústí nad Labem. Pořízek, který stále čelí obvinění kvůli údajně předražené výstavbě brněnského justičního areálu, navíc čeká na výsledek rozkladu proti svému odvolání z funkce předsedy i funkce soudce. Podanému rozkladu ministryně spravedlnosti Helena Válková přiznala odkladný účinek a Pořízkovi obě funkce vrátila. Podle informací České justice už rozkladová komise rozhodla. „Komise předá paní ministryni své stanovisko do konce týdne, pak je na ní, jak rozhodne,“ potvrdila mluvčí resortu Kateřina Hrochová.

U Luboše Dörfla, který vzešel z opakovaného výběrového řízení poté, co se prezident rozhodl nejmenovat předsedu Okresního soudu v Mělníku Jana Veselého, už se čekalo právě jen na souhlas hlavy státu. Ostatní zákonné podmínky, spolupodpis předsedy vlády i souhlas soudcovské rady ústeckého soudu, už byly splněny.

Luboše Dörfla čeká hned zkraje důležité personální rozhodnutí. Očekává se, že vypíše výběrové řízení na post místopředsedy pro obchodní úsek a obchodní rejstřík, které dosud zastává soudkyně Iveta Hendrychová. Té končí mandát rovněž 30. září.

Druhým velkým úkolem pro předsedu ústeckého krajského soudu je zahájení výstavby nového justičního areálu na Bukově, kam se má soud přestěhovat z nevyhovující budovy v zátopové oblasti u Labe na střekovském nábřeží. V rozpočtu Ministerstva spravedlnosti je na tuto akci na příští rok alokováno 300 milionů korun, celkem má výstavba stát zhruba trojnásobek.

Robert Malecký