Budova Krajského soudu v Ústí nad Labem jistě není chloubou české justice Foto: archiv

Soudci Dörflovi chybí už jen souhlas prezidenta ke jmenování do čela ústeckého krajského soudu

Vítěznému kandidátovi na post předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboši Dörflovi chybí ke jmenování už jen souhlas prezidenta republiky. V pondělí s jeho jmenováním souhlasila vláda, která pověřila premiéra Bohuslava Sobotku, aby připojil svůj podpis v případě, že se prezident Miloš Zeman rovněž vyjádří kladně. Podle informací České justice chystá Hrad oznámení rozhodnutí na konec týdne, po ukončení prezidentovy návštěvy Zlínského kraje.

Předseda senátu Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl zvítězil ve výběrovém řízení, konaném minulý týden. Ministryně spravedlnosti jeho jmenování Hradu navrhla ve čtvrtek. „Luboš Dörfl je velmi dobře hodnocen z hlediska odborných znalostí i osobních a morálních vlastností a má potřebné zkušenosti i s řídicí činností. V průběhu výběrového řízení představil akceptovatelná a reálná řešení ve vztahu k chodu Krajského soudu v Ústí nad Labem, která jsou podložena jeho dosavadní manažerskou zkušeností s řízením okresního i krajského soudu a s odborným působením u soudu vrchního,“ tlumočilo stanovisko Heleny Válkové tiskové oddělení ministerstva.

Dörfl už má i souhlas soudcovské rady ústeckého krajského soudu, což je zákonná podmínka přeložení a jmenování fo funkce. Narozdíl od předchozích výběrových řízení, kde se vyjádření soudcovské rady vyžadovalo až po výběru, je podle nové instrukce součástí podkladů, které má k dispozici výběrová komise. Soudcovská rada příslušného soudu se tedy předem vyjadřuje ke všem uchazečům.

„Pokud jde o vítězného kandidáta, Soudcovská rada Krajského soudu v Ústí nad Labem souhlasila jak s jeho přeložením, tak s tím, aby byl navržen ke jmenování do funkce předsedy soudu,“ řekl České justici předseda soudcovské rady Tomáš Zadražil.

Ten ale zároveň nechtěl zveřejnit stanoviska rady k ostatním uchazečům v konkursu. „Podporuje to i sama instrukce, která stanoví, že uchazeči se mohou seznámit s podkladovými materiály v rámci výběrového řízení při pohovoru před výběrovou komisí, kdy jim může předseda komise umožnit nahlédnutí. Z tohoto důvodu jsme dospěli k závěru, že my tyto informace už s ohledem na novou instrukci poskytovat nebudeme, protože by to bylo nadbytečné,“ uvedl Zadražil.

Zatím tak není například známo, jak se soudcovská rada postavila k případnému přeložení či jmenování vítěze prvního výběrového řízení Jana Veselého, kterého odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman. V prvním konkursu ho rada odmítla, zda stanovisko změnila, soudce Zadražil komentovat odmítl. Veselý skončil ve druhém konkursu na druhém místě za Lubošem Dörflem.

Robert Malecký