Žádný příkaz nemůže změnit preference a chutě spotřebitelů. Ti si vždy najdou možnosti, jak hrát. Foto: archiv

Stát chce mít plán, jak by ČR měla bojovat s hazardem

Česko začne s hazardními hrami bojovat podobně jako s drogami. Problematiku má národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil zahrnout do konce roku do protidrogové strategie. Do konce března příštího roku pak má připravit plán opatření, díky nimž by se závislostem na hraní a jejím dopadům dalo předcházet. Schválila to v pondělí vláda.

Podle studie by v ČR mohlo mít závislost na hraní automatů, videoloterijních terminálů či na sázení kolem 42.000 lidí. Celkem 168.000 Čechů a Češek by mohlo mít v budoucnu s hráčstvím potíže, nebo už je teď má.

„Doporučení se týkají toho, jak by měla vypadat regulace. Dotýkají se rychlosti sázení, výšky sázek, registrací, vyloučení lidí z hraní, pokud budou v registru dlužníků,“ řekl Vobořil. Podle něj se počítá i s větším a odpovědnějším zapojením společností, které hazard nabízejí.

V návrzích jsou také doporučení, aby se trh s hazardními hrami reguloval. Dotknout by se to mělo „všech typů her a herních prostředí“. Obce by také měly mít možnost nabídku na svém území „doregulovat“ podle místní situace. Kraje by pak měly zajistit dostatek léčebných služeb a prevence.

Vobořil upřesnil, že přestože problémy s hraním mají desetitisíce lidí, pomoc vyhledala jen tisícovka osob. Část odvodů z hazardních her by se použila na prevenci a léčbu i na podporu sportu, kultury a jiných prospěšných činností.

Odborníci radí prodloužit prodlevy mezi jednotlivými hrami či sázkovými příležitostmi, upravit výši sázek, proher i výher. S rostoucími výhrami by se hra měla zpomalit. Měl by se nastavit časový limit pro hraní bez přestávky. Hráči by se mohli také registrovat. V určitých provozovnách by se nesmělo kouřit a pít alkohol.

Omezit by se mohl počet heren či přístrojů. U ghett by nemohly být vůbec. Stanovila by se i maximální otevírací doba a přestávky v nočních hodinách. V blízkosti heren by nesměly být bankomaty, některé sázky by se nemohly platit kartou. Nonstop provozy by se mohly zakázat. „Herna by neměla být jediným otevřeným restauračním podnikem s nočním provozem v obci,“ uvádí se v doporučeních.

Stejná pravidla jako pro české herní portály by mohla v budoucnu platit i pro ty zahraniční, na které se česká legislativa a daně nevztahují. „Je nanejvýš vhodné stanovit a vymáhat jednotné podmínky chránící české internetové hráče před riziky problémového hráčství na všech internetových portálech dostupných v ČR a umožnit přístup zahraničních provozovatelů na český trh,“ uvádí se v doporučeních. Nelicencované on-line stránky by se blokovaly.

Situace a dopad jednotlivých kroků by se měl také pravidelně hodnotit. Každý rok vznikne výroční zpráva.

-čtk-