Já, nebo Sváček, pohrozil náměstek Pelikán. Chová se jako Babišův správce resortu, potvrdil, co se při jeho nástupu říkalo. Cítí se být ministrem, Válková mu ustupuje. Náměstkové takto svým šéfům nehrozí, leda by měli v ruce zároveň svou rezignaci.

Válková je pod tlakem kvůli návrhu na Sváčkovo jmenování

Přesvědčivé vítězství Jana Sváčka v konkursu na post místopředsedy pražského vrchního soudu dostalo pod tlak ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. Ta se musí rozhodnout, zda bude respektovat odborné hledisko justiční části výběrové komise, nebo zda ustoupí tlaku politických zájmů a Sváčka nejmenuje. Případ ukázal nedostatky instrukce, kterou ministryně pro výběr soudních funkcionářů v létě vydala.

Bývalý letitý předseda Městského soudu v Praze a dvojnásobný neúspěšný kandidát na funkci ústavního soudce Jan Sváček přesvědčivě ovládl konkurs na post místopředsedy pro trestní úsek Vrchního soudu v Praze. Pokud prozkoumáme výsledky podrobněji, zjistíme ale, že se na půdě výběrové komise ostře střetly názory zástupců justice a zájmy politické.

Jan Sváček získal 39 bodů z 50 možných, všechny od čtyř zástupců justice. Těmi byli Vladimír Stibořík, místopředseda Vrchního soudu v Praze, který komisi předsedal, Jan Čipera, předseda Krajského soudu v Hradci Králové, Jan Kadlec, místopředseda Městského soudu v Praze a zástupce správy Vrchního soudu v Praze. Ministerstvo zastupoval první náměstek Robert Pelikán, který Sváčkovi udělil minimální počet bodů.

Na otázku České justice, jak své negativní hodnocení zdůvodnil, Pelikán neodpověděl. Podle důvěryhodného zdroje měl náměstek Pelikán svůj krok vysvětlit argumentem, který už při slyšeních kandidátů v senátu na adresu Jana Sváčka pronášel nynější ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier, že si totiž Sváček údajně „volá s lobbistou Hrdličkou.“

Ministryně Helena Válková dostane od předsedy vrchního soudu Jaroslava Bureše návrh na Sváčkovo jmenování během dnešního dne. Podle informací České justice je připravena vyhovět doporučení výběrové komise a Sváčka jmenovat, a to i přesto, že to nejspíš způsobí nevoli vedení jejího mateřského hnutí ANO. Naopak má za zády souhlas prezidenta Miloše Zemana, který loni Sváčka navrhoval jako kandidáta na Ústavní soud.

Ministerstvo si zbytečně nabíhá, zní z justice

Rozruch kolem nominace Jana Sváčka podle předsedy Městského soudu v Praze a čestného prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry ukazuje limity instrukce, kterou Válková k výběru soudních funkcionářů v létě vydala. „Myslím, že v tomto ohledu si ministerstvo s instrukcí zbytečně naběhlo a v některých případech to bude způsobovat problémy. Instrukce jako taková fungovat může, ale ministerstvo si do ní zcela zbytečně nastavilo bolavé body, které budou zraňovat je,“ řekl České justici Vávra. Zdůraznil, že mluví v obecné poloze, a nikoli o detailech výběrového řízení na vrchním soudě, které nezná.

Vávra upozornil, že dřívější úprava, která fungovala za ministra Jiřího Pospíšila, byla podle něho logičtější. „Měl ve výběrových komisích své lidi toliko v pozici pozorovatele, a nikoli hodnotitele. Je pak na ministrovi, zda jmenování podepíše, nebo nepodepíše. Bylo to naprosto férové, a i tak se vedla debata, zda tam mají co dělat. Nemohli zasahovat do hodnocení, ministrovi zprostředkovali informaci, jak výběrové řízení dopadlo a proč a zda s tím ministr má, či nemá souhlasit. To mně přišlo naprosto správné, pokud přijmeme fakt, že je správné konat výběrová řízení. Já patřím mezi exoty, kteří tvrdí, že ano,“ řekl České justici Vávra.

Podle nové instrukce si předseda soudu zřizuje komisi, aby mu vybrala místopředsedu, což odpovídá dikci zákona, ale členem komise je a na hodnocení se podílí i náměstek nebo jiný zástupce ministra spravedlnosti. „To je nelogické, protože ten, kdo bude později rozhodovat o návrhu, který z komise vzejde, se zároveň podílel na bodování. To povede k tomu, že i kdyby stokrát měl pravdu, nebo naopak neměl, bude okamžitě napaden za to, že vnáší do rozhodování komise politické aspekty,“ varuje Libor Vávra.

Robert Malecký