Zákon prosadil Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka Foto: archiv

Vláda odložila projednání rozpočtu na příští rok na 22. září

Vláda na středečním jednání přerušila projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministři se k němu znovu vrátí 22. září, uvedl tiskový odbor vlády. Ministerstvo financí navrhuje rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Rozpočet musí kabinet schválit a poslat do Poslanecké sněmovny do konce září.

Ministerstvo v rozpočtu na příští rok počítá s celkovými výdaji 1,219 bilionu korun a příjmy 1,119 bilionu korun. Daňové příjmy včetně sociálního a zdravotního pojištění by měly činit 975,6 miliardy Kč. To je o 3,2 procenta více než letos schválený rozpočet. Povinné výdaje rozpočtu vyplývající ze zákonů a smluv, tzv. mandatorní výdaje, by měly příští rok stoupnout o 1,6 procenta na 714,7 miliardy korun.

Největší meziroční nárůst výdajů podle návrhu státního rozpočtu na příští rok má mít ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), a to o téměř 26 procent na 14,7 miliardy korun. Největší pokles příjmů ministerstvo financí navrhuje pro ministerstvo životního prostředí, a to téměř o 28 procent na 9,4 miliardy korun. V souhrnu dostane ve srovnání s letoškem přidáno většina kapitol rozpočtu. Pouze 14 z celkových 42 dostane zřejmě méně peněz, vyplývá z návrhu.

Podle předkládací zprávy byly výdaje i příjmy rozpočtu ve srovnání s původním červnovým návrhem zvýšeny o 95,7 miliardy korun. Z toho 88,7 miliardy korun činí peníze z EU. Dále MF navýšilo příjmy, mimo jiné z daní, o sedm miliard korun, a o stejnou částku i výdaje.

Největší výdaje, téměř polovinu celkových, bude mít tradičně ministerstvo práce a sociálních věcí. U něj MF počítá s více než 533 miliardami korun. To je nárůst proti schválenému rozpočtu pro letošní rok o 1,5 procenta.

„Ministerstvo financí předpokládá, že návrh státního rozpočtu ČR na rok 2015 a střednědobý výhled státního rozpočtu na léta 2016 a 2017 bude upraven podle výsledků jednání vlády ČR, včetně doladění vnitřní konzistence, vazeb a metodické správnosti rozpočtů kapitol a dalších příloh rozpočtové dokumentace,“ uvádí předkládací zpráva rozpočtu.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Premiér Bohuslav Sobotka i ministr financí Andrej Babiš již ale uvedli, že schodek bude zhruba 90 miliard korun.

-čtk-