Do vypršení mandátu stávajícího předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem zbývá pouhých dvanáct dní.. Foto: archiv

Výběr šéfa ústeckého soudu: Bodové rozdíly kandidátů byly propastné

Bodové rozdíly mezi jednotlivými kandidáty na post předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem byly propastné. Zatímco vítěz – předseda senátu pražského Vrchního soudu Luboš Dörfl – získal od pěti členů komise maximální možný počet 50 bodů, poslední v pořadí, kterým byl liberecký soudce Petr Hoček, obdržel bodů šest.

Za vítězným Dörflem skončila dvojice Jan Veselý, Iveta Hendrychová, kteří se účastnili už prvního konkursu na jaře letošního roku. Nové výběrové řízení tak v podstatě potvrdilo výsledky původního, co se týče postavení čtveřice kandidátů, kteří se účastnili obou konkursů. Seřazeni byli v pořadí Jan Veselý, Iveta Hendrychová, Ondřej Peřich, Miroslav Čapek. Je ale třeba připomenout, že v prvním konkursu bylo tohoto pořadí dosaženo za pomoci drobného kouzla v bodování, kdy jeden z členů komise přidělil Veselému plný počet 10 bodů, zatímco ostatním kandidátům po jednom či nule.

Zajímavé bylo též sledovat, jak se do průběhu výběrového řízení promítne kárný návrh podaný dosavadním předsedou krajského soudu Milanem Kohoutkem na jednoho z účastníků konkursu, předsedu Okresního soudu v Teplicích Romana Dobeše. Kárný návrh se týkal kauzy, v níž vystupují i další účastníci výběrového řízení: soudce Miroslav Čapek, který se měl dopustit tzv. přesezení vazby a dostal za to od Dobeše výtku, a místopředseda Krajského soudu Ondřej Peřich, kterému se výtka zdála jako nedostatečný trest a už v prvním konkursu zpracoval přes střet zájmů pro výběrovou komisi podklady o Čapkově pochybení.

Výběrová komise se Dobeše na podstatu kárného návrhu ptala, i když, jak upozornila její členka, předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, je třeba ctít presumpci neviny. V potaz samotnou existenci kárného návrhu vzala i Soudcovská rada Krajského soudu v Ústí nad Labem, která sice ve svém usnesení souhlasila s případným přeložením Dobeše ke krajskému soudu, nesouhlasila ale s jeho jmenováním do čela soudu. V případě soudce Miroslava Čapka se dokonce soudcovská rada vyslovila jak proti jmenování do funkce, tak k samotnému přeložení.

Samotný kárný návrh, podaný podle Dobešova přesvědčení v souvislosti s jeho účastí v konkursu, ještě nezačal Nejvyšší správní soud projednávat. Dobeš podal námitku podjatosti členky kárného senátu Milady Šámalové, která podle něho má k severočeské justici blízké vazby.

Robert Malecký

Celkové pořadí kandidátů:

1. Luboš Dörfl (50 b.)
2. Jan Veselý (32 b.)
3. Iveta Hendrychová (31 b.)
4.-5. Ondřej Peřich, Roman Dobeš (26 b.)
6. Josef Růžička (15 b.)
7. Miroslav Čapek (8 b.)
8. Petr Hoček (6 b.)
Petr Slezák odstoupil.