U tzv. speciálu zbývá ještě rozhodnout, zda bude dohledová instance při vrchním stupni v Praze, nebo v Olomouci, říká ministryně spravedlnosti Helena Válková. Foto: archiv

Helena Válková: Zákon o státním zastupitelství je hotov, půjde k připomínkám

Nový zákon o státním zastupitelství je hotov, ministerstvo ho příští týden plánuje odeslat do připomínkového řízení. Počítá se zřízením dvoustupňového speciálu pro potírání závažné hospodářské kriminality včetně korupce, a to na krajských a vrchních státních zastupitelstvích, řekla České justici v rozhovoru ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Ministerstvo oznámilo, že v tuto chvíli bude novelizovat pouze dvanáct jednotlivostí v civilním právu. Otázka směřuje k tomu slůvku „pouze“, neboť původní, kritizovaná novela měla být podstatně širší.

Já jsem ale vždycky říkala, že nejsem pro nějakou koncepční velkou novelu hned v prvním roce účinnosti. A na tomto názoru jsem nic nezměnila, natož poté, co jsem se seznámila s odbornými posudky, s vyjádřením akademické fronty, představitelů ČAK a dalších profesních organizací. Utvrdilo mě to v tom, že rozhoupávat teď již tak rozhoupaný neklidný právní stav po přijetí občanského zákoníku by nebylo rozumné. To je jedna věc. Druhá věc je, že řada změn, které zlepší uplatňování nového občanského zákoníku, se musí připravovat průběžně. A až nazraje správný čas, koncepční novela bude připravena. Tomu, co jsme poslali do připomínkového řízení, říkáme urgentní nebo technická novela. Jde skutečně jen o několik ustanovení, které dělají v praxi problémy. Nemáme v ruce nějakou důkladnou analýzu, takže uvidíme, zda jsme se strefili.

Už jste naznačila, že se na velké novele bude dál pracovat, jak vidíte její osud?

Rozhodně chystáme avizované semináře k jednotlivým tématickým celkům. To je třeba k problematice svěřenských fondů. I když už vznikají, a my to i v té technické novele píšeme, že se přikláníme k názoru, že by bylo lepší je ponechat a zavést povinnost zápisu do veřejného rejstříku. Ale jsou určité otázky, které jsou ještě otevřené, a k těm budeme pořádat odborné semináře. Koncepční novela se průběžně zpracovává a v roce 2015, až budeme mít k dispozici více poznatků z praxe, bude novela připravená. Na ministerstvu se nepíše nic do šuplíku, neřekla bych, že se práce zastavily, jen se zpomalily. Shromažďují se materiály, které budou lépe zdůvodňovat potřebnost navrhovaných změn.

Jak to vypadá se zákonem o státním zastupitelství?

Návrh je připraven, já jsem ho ještě vrátila k poslednímu vyprecizování, ale po věcné stránce už se nic měnit nebude. A doufám, že finální verzi se zapracovanými všemi nuancemi budu mít příští týden tak, aby to mohlo odejít do připomínkového řízení. Myslím, že návrh má šanci, aby obstál i u odborné veřejnosti i z hlediska toho, co jsme slibovali v programovém prohlášení.

To je například otázka speciálu. Bude?

Ano, je tam speciál věnovaný závažné hospodářské trestné činnosti, včetně korupce.

Kde, na jakém stupni?

Je dvoustupňový. Má tu prvostupňovou úroveň na krajském státním zastupitelství a opravnou instanci na úrovni VSZ.

V Praze, nebo v Olomouci?

Já tyto detaily zatím nebudu prozrazovat. Protože právě o tom místě se ještě chceme poradit.

Už jste se rozhodla, jak vyřešíte situaci kolem jmenování soudce Jana Sváčka místopředsedou Vrchního soudu v Praze? Souvisí s tím i doprovodná druhá polovina problému, a to je jmenování soudkyně Ivany Mlejnkové na post místopředsedkyně pro civilní a insolvenční úsek.

Já bych to nenazývala problémem, na vrchním soudě mají zkušenosti s pověřováním místopředsedů na delší dobu. Ale s ohledem na to, že nebyly nikým uplatněny žádné pochybnosti a výběrové řízení dopadlo jednoznačně, jsem Mgr. Mlejnkovou jmenovala už v úterý s účinností od 10. října.

V té druhé věci, tedy jmenování Jana Sváčka, se situace neuklidňuje a ta lobby, která se k věci vyjadřuje, ať už justiční, politická či nevládní, se spíš rozšiřuje.

To mě samozřejmě netěší. Čím více dobrých rad, doporučení a výzev, tím ta moje situace je obtížnější. Ať udělám cokoli, vždycky padnu v podezření, že jsem podlehla jedné, či druhé straně. Takže kdybych mohla poprosit: Už žádné hlasy, které mě podporují v tom, či onom názoru. Musím a chci si to rozvážit sama. Platí, že si dám čas na to, abych všechny informace prověřila. Nebude to na měsíce, ale nebude to také v řádu dnů. Ráda bych měla jasno do konce října.

Ostře se proti jmenování Jana Sváčka vymezil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Cítíte stále podporu vedení hnutí ve své funkci?

Já jsem v tomto směru nikdy nepocítila, že by se něco změnilo. Pouze jsem slyšela, a i mediálně to bylo potvrzeno, že si hnutí ANO nepřeje, abych jmenovala pana doktora Sváčka místopředsedou vrchního soudu. Já jsem se k tomu ale nevyjádřila. Neslíbila jsem, že ho nebudu jmenovat, ani jsem neřekla, že ho jmenovat budu. Něco bylo řečeno – a já jsem na to nereagovala. Tak, ani onak, protože si myslím, že je to moje odpovědnost, osobní i politická. Ale jak víte, slyšela jsem i opačné názory, a také jsem na ně nereagovala. A reagovat na ně také nehodlám. V tom si myslím, že je ta moje nestrannost absolutně nutná.

Říkáte, že stanovisko vedení bylo potvrzeno mediálně. Napřímo jste o tom s panem Babišem mluvila?

Já se k tomuto nechci vyjadřovat. Samozřejmě jsme spolu diskutovali, ale nerada bych teď mediálně sdělovala, o čem konkrétně s ním vedu rozhovory, a o čem ne. Takže raději bych se takto podrobně nevyjadřovala.

On do toho totiž vstoupil další spor o soupis zakázek, které Babišův sněmovní asistent Darek Kysela označil jako podezřelé. Figurovaly tam dvě i z resortu spravedlnosti a popravdě celý ten soupis nepůsobil pro ministry za ANO příliš lichotivě.

Nejprve jsem byla velmi překvapená. Pak jsem si to přečetla, nechala jsem si ty zakázky předložit a zjistila, že například u té, která se jmenuje Zefektivnění provozních výdajů, je sice název zavádějící, ale obsah naprosto odpovídá a mohu se za něj postavit. Lidé pana ministra Pavla Blažka, kteří v minulosti projekt připravovali, asi nezvolili nejvhodnější název, ale samotný projekt, jehož smyslem je zefektivnit výdaje v oblasti vězeňství, udělat tam audity, analýzy, ten určité má raison d´etre. Je vidět, že si i pan exministr uvědomoval, že se ve vězeňství hodně plýtvá. U druhé zakázky, kterými jsou právní služby pro Vězeňskou služby, jde o specifické agendy, kde skutečně každé ministerstvo využívá externích služeb. Ministerstvo spravedlnosti v tom není výjimkou.

Tak či tak, Babišův asistent a jeho sekretářka, která dopis s poznámkami rozeslala na ministerstva, ovšem věci příliš nepomohli.

Mě zarazilo, že to někdo může pojmenovat, aniž by se blíže seznámil s obsahem. Chápu, že to mělo být přátelské nebo kolegiální varování, ale to nejnepříjemnější na celé věci je, že nějaký asistent či asistentka něco takového pustí do světa. Ministři pak musí vysvětlovat, zdůvodňovat, já jsem sama byla zaskočená, odvádí to od práce. A myslím, že by tam někdo zasloužil trošku potrestat za tak ledabylé rozeslání mailu, který byl určen do rukou adresáta, nikoli veřejnosti.

Robert Malecký