Ukázka z dokumentu za měsíc červenec. Oranžové položky byly řádně projednány, červené odsunuty. Repro: Česká justice

Legislativní plán vlády je ve skluzu, za šest měsíců projednala 70 procent zákonů

Vláda se dostává do skluzu s plněním svého legislativního plánu. Od března, kdy ho schválila a projednala prvních sedm norem, efektivita postupně klesá – v srpnu byly do vlády předloženy jen tři z plánovaných devíti zákonů. Zároveň se během července a srpna začaly v dokumentu, sledujícím plnění legislativního plánu, objevovat červené položky, které znamenají vážnou situaci z hlediska plnění koaliční smlouvy.

Dokumentem, který má Česká justice k dispozici, by se měla do dvou týdnů zabývat koaliční rada. Soupis ukazuje klesající výkon legislativy jednotlivých ministerstev. Zatímco ještě v březnu byl stoprocentní, už v dubnu vypadly tři z patnácti norem, v červnu, kdy měl být před prázdninami projednán velký balík 32 norem, jich do vlády přišlo jen 21. V srpnu pak legislativa zpomalila na pouze třetinové tempo proti plánu. Vláda proto na svém zatím posledním zasedání minulé pondělí usnesením č. 777 osm úkolů posunula na další měsíce a jeden zcela zrušila. Celkově se efektivita plnění legislativního plánu pohybuje kolem 70 procent, splněno bylo 57 z 81 položek (viz tabulka).

Nejvážnější problémy jsou podle dokumentu u tří zákonů. Mluví se u nich přímo o ohrožení koaliční smlouvy a jsou označené varovnou červenou barvou. Jde o věcný záměr zákona o výběru odborníků do funkcí ředitelů a členů dozorčích rad státních podniků a členů orgánů obchodních společností ovládaných státem a o způsobu jejich odměňování (prodlouženo do 30. září) a o návrh zákona o řídícím a kontrolním systému ve veřejné správě z dílny ministerstva financí (do 31. prosince) a o zákon o státním zastupitelství, na kterém pracuje ministerstvo spravedlnosti a jehož předložení bylo rovněž posunuto do konce roku.

Nejvíce odložených položek – šest – je na kontě ministra financí Andreje Babiše (ANO), následuje balík pěti zákonů ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Po třech položkách odkládá úřad ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD]. Po jednom úkolu odkládají ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), životního prostředí Richard Brabec (ANO), dopravy Antonín Prachař (ANO), pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Zrušeny byly dva zákony – jeden ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové Tominové (ČSSD) a jeden v resortu dopravy.

Robert Malecký

 

 

 

2014

SCHVÁLENO NEBO PŘEDLOŽENO VLÁDĚ

v %

Březen

7/7

100%

Duben

12/15

80 %

Květen

7/9

77,7%

Červen

21/32

65,6%

Červenec

7/9

77,7%

Srpen

3/9

33,3%

CELKEM

57/81

70,37%