Zaměstnanci Vězeňské služby Ilustrační foto: archiv

Ministerstvo kritizuje prověrky GIBS ve věznicích

Ministerstvo spravedlnosti chce do budoucna zabránit podobným riskantním operacím, jakou Generální inspekce bezpečnostních sborů provedla ve věznicích jako akci „Balík“. Inspekce v uplynulém roce rozesílala vybraným vězňům balíčky s noži a žiletkami, aby otestovala spolehlivost dozorců.

Na akci upozornil server aktualne.cz, její problematičnost je v tom, že o ní nebylo informováno ani ministerstvo, ani vedení Vězeňské služby, což je v rozporu se zákonem. Do věznic se žádný kontraband nedostal.

„Vedení Ministerstva spravedlnosti a Vězeňské služby nemůže do budoucna připustit, aby se něco takového dovnitř vězeňské služby dělo,“ řekl České justici ředitel tiskového odboru ministerstva Miroslav Konvalina. Ministryně spravedlnosti Helena Válková už se dohodla se svým náměstkem pro trestní politiku Vladimírem Zimmelem a generálním ředitelem Vězeňské služby Pavlem Ondráškem na tom, že k ukončené akci vznesou další otázky. „Podobné provedené zkoušky spolehlivosti musejí být v rámci zákona a nesmějí ohrozit nikoho na zdraví. O takové akci musejí být informování odpovědní představitelé ministerstva a Vězeňské služby a vše musí být příště řádně vyhodnoceno,“ dodal Konvalina.

Předsedkyně sněmovního podvýboru pro vězeňství Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM) ocenila, že Vězeňská služba neselhala. „Teď je na řadě Komise pro kontrolu GIBS. Její prověrkové metody pokládám za poněkud riskantní,“ uvedla poslankyně.

V rámci akce „Balík“ dorazila loni v létě do několika věznic desítka nebezpečných zásilek se zbraněmi včetně nožů nebo žiletek, uvedlo Aktuálně. Všechny se podařilo zadržet. GIBS se k detailům akce vyjádřit odmítla.

Robert Malecký