Odškodňování se řídí zákonem o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci Foto: archiv

Ministerstvo přezkoumá postup soudů v případu ženy, která útočila ve škole

Ministerstvo spravedlnosti si od soudů vyžádalo spisy v případu ženy, která v úterý ve Žďáru nad Sázavou napadla studenty školy a jednoho zabila. Reaguje tak na kritiku postupu ostravské psychiatrické léčebny a tamního soudu, které po dva roky starém podobném útoku duševně nemocnou ženu letos v únoru propustily z ústavní péče do ambulantní.

„Požádali jsme o příslušné spisy, které se případu týkají. Standardně je posoudí příslušný odbor a vyhotoví stanovisko. Vnímáme to jako důležitou věc,“ řekla České justici mluvčí resortu Kateřina Hrochová. Ministerstvo bude zejména zkoumat, jak v této konkrétní věci rozhodovaly soudy.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková připustila, že někdo podle ní chybu udělat musel. „Zjistit kdo, nebude trvat dlouho,“ řekla večer v ČT. Podle Válkové nastává otázka, co se od té doby stalo, zda pacientka přestala dodržovat ambulantní režim či jak probíhal dohled nad dodržováním léčby. „Jedna ze stran asi někde udělala chybu a včas nezareagovala. Schizofrenie je ale velmi zrádná nemoc, nemůžeme proto ani vyloučit, že se možná dlouho nic neprojevovalo a najednou došlo k atace, kterou nikdo nemohl předvídat a skončila takto tragicky,“ dodala ministryně.

První náměstek ministryně Robert Pelikán už v úterý řekl, že pokud měl soudce při rozhodování o propuštění z ochranného léčení k dispozici znalecký posudek a vyjádření psychiatrické léčebny, pak udělal vše, co mohl. „Soudce se v dané situaci musí spolehnout na znalecké posudky. Obávám se, že justice samotná s tím mnoho neudělá,“ uvedl Pelikán. Doplnil, že pokud by ministerstvo zjistilo možnost nějaké systémové změny, provede ji. Jedna z možných cest podle Pelikána je, aby si soudci v podobných případech museli vždy vyžádat dva znalecké posudky, nikoliv jen jeden.

Do střední školy ve Žďáru na Sázavou v úterý vtrhla šestadvacetiletá žena z Ostravska a pobodala několik studentů. Šestnáctiletý mladík zemřel, dvě studentky jsou zraněné, další utrpěla psychický šok, pobodaný je i zasahující policejní vyjednavač. Tatáž žena útočila už před dvěma lety ve škole v Havířově. Trestní stíhání bylo v souvislosti s její psychickou poruchou zastaveno a žena do letošního února pobývala v opavské psychiatrické léčebně. Okresní soud v Opavě pak letos 19. února rozhodl, že se ústavní forma léčby mění na ambulantní.

Právě tento krok chce prověřit ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Kritice podrobil i postup okresního soudu, který o jejím propuštění jednal. Jeden kladný posudek podle ministra zdravotnictví nestačí, měl prý požadovat další, klidně i několik. „To, co se stalo, evidentně dokumentuje, že ten postup není v pořádku,“ řekl Němeček, který si na středu si pozval ředitele opavské psychiatrické nemocnice. O případu by Němeček rád jednal s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO).

Po diskusi o tom, jak chránit obyvatele před duševně nemocnými, volá i policejní prezident Tomáš Tuhý.

Robert Malecký