"Pokud nejste terorista nebo špión, neohrožujete demokratický systém, bezpečnost a ekonomické zájmy státu, nevyzrazujete utajované informace, nepatříte k organizovanému zločinu, ani nejste v kontaktu s lidmi, kteří ve zmíněných oblastech nemají čisté svědomí, nemusíte se sebemenšího našeho zájmu o vaši osobu obávat,“ stojí na webu BIS. Foto: Wikipedia

Petržílek chce, aby jeho kauzu řešila sněmovní komise k BIS

Někdejší agent Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Petržílek požaduje, aby jeho trestní řízení prošetřila sněmovní komise pro kontrolu činnosti BIS. Informoval o tom jeho advokát Martin Vlček. Petržílek čelí společně s exministrem Vítem Bártou obvinění kvůli úniku odposlechů lobbisty Romana Janouška a někdejšího primátora Pavla Béma. Tvrdí, že BIS do kauzy nepřiměřeně zasahuje.

Na sněmovní komisi se Petržílek se svým podnětem k zahájení kontroly obrátil v pondělí. „Plukovník Petržílek má (…) zato, že v jeho případě dochází k nepřiměřené ingerenci BIS do trestního řízení, což není v demokratickém státě přípustné,“ uvedl advokát v tiskové zprávě.

Svou žádost opírá analytik Petržílek mimo jiné o články v týdeníku Euro, podle nichž měl o jeho případu referovat na poradě BIS ředitel civilní kontrarozvědky Jiří Lang. Vyšetřovat trestné činy příslušníků BIS přitom její ředitel nesmí. V té souvislosti zveřejnily Hospodářské noviny počátkem října informaci, že Lang chce poslat všechny účastníky porady na detektor lži, aby zjistil, kdo nahrávku z porady vynesl.

Petržílek podle Vlčka pokládá dosavadní způsob vedení svého trestního řízení za nestandardní. „Znalecký posudek, který měl být proveden do konce ledna roku 2014, není doposud k dispozici, přičemž vyšetřující orgány na uvedené prodlení nijak nereagují, ani ve věci nečiní další úkony,“ napsal právník.

Analytik sněmovní komisi navrhl, aby si vyžádala jeho trestní spis, nebo alespoň jeho relevantní části. Na jednání komise by se chtěl ke kauze osobně vyjádřit.

Bárta s Petržílkem byli obviněni loni v listopadu. Petržílek už tehdy u BIS nepracoval, byl vedoucím odboru analytiky a informatiky u protikorupční policie. Státní zastupitelství k případu odmítá sdělit jakékoliv podrobnosti s odkazem na zákon o ochraně utajovaných informací. Podle médií obvinění souvisí s odposlechnutými telefonickými hovory Janouška a Béma, které před časem zveřejnila Mladá fronta Dnes a v nichž se oba muži vzájemně oslovují „Mazánku“ a „Kolibříku“. Odposlechy, které ukazují Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením, pořídila podle MfD v roce 2007 BIS, z níž o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL. Tu tehdy vlastnil Bárta.

-čtk-