V Ústí nad Labem získali mandát oba v současnosti trestně stíhaní zastupitelé za ČSSD Vít Mandík (na snímku) a Josef Macík, které policie obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby v případu vítání občánků. Foto: Mediafax

Praha, Ostravice, Hnojník, Ústí nad Labem: Trestně stíhaní i odsouzení získali mandáty

Inflace trestních stíhání starostů a členů zastupitelstev obcí a měst za poslední dva roky neznamenala, že lidé v komunálních volbách trestně stíhané, a dokonce odsouzené zastupitele nevolili. Naopak, mandát v zastupitelstvu získali všichni trestně stíhaní, souzení před soudem či dokonce už odsouzení kandidáti z mediálně známých případů. V Praze, Ostravici, Jaroměři, Hnojníku, v Příbrami nebo v Ústí nad Labem voliči rozhodovali podle jiných kritérií, než podle obsahu rozsudku či policejního usnesení o zahájení trestního stíhání.

Mandát v zastupitelstvu znovu získali obvinění, souzení a poté soudem zproštění starosta a místostarosta Jaroměře Miloslav Müller a Jiří Klepsa z vleklého případu prodeje obecní restaurace v Jaroměři stávajícímu nájemci. Soud nakonec oba zprostil obvinění z důvodu promlčení činu. Sedmasedmdesátiletý Miloslav Müller stejně jako Jiří Klepsa kandidovali za stranu Volba pro město. Proti nim za Jaroměř – náš domov kandidovali policista, který případ proti starostovi rozjížděl, David Ševčák a neúspěšná zájemkyně o předmětnou obecní restauraci Monika Jirsáková. Na rozdíl od souzeného starosty s místostarostou ani jeden z nich mandát nezískal.

Těsně před volbami 1. září 2014 podala neznámá osoba trestní oznámení na 17 zastupitelů Příbrami z ODS a ČSSD za údajně nevýhodnou směnu pozemku. Policejní prověřování nebránilo čtrnácti z nich včetně starosty Josefa Řiháka (ČSSD), aby znovu kandidovali. Čtyři policejně prověřovaní zastupitelé včetně Řiháka za ČSSD a jeden zastupitel za ODS mandáty ve volbách obhájili.

V Ústí nad Labem získali mandát oba v současnosti trestně stíhaní zastupitelé za ČSSD Vít Mandík a Josef Macík, které policie obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby v případu vítání občánků.

Mandát zastupitele obhájil také starosta obce Miloslav Mališ (TOP 09) z případu Ostravice, o kterém opakovaně informujeme. Stejně jako v minulém volebním období spolu s Miloslavem Mališem v zastupitelstvu zasedne Tomáš Kokeš (Otevřená radnice), který v případu se škodou 25  200 Kč, která nevznikla, spolupracuje s policí proti obviněnému starostovi Mališovi. Případ je v současnosti ve stádiu řízení před soudem.

Také ve Frýdku-Místku obvinila policie 13 zastupitelů včetně primátora Michala Pobuckého (ČSSD) a bývalé primátorky Evy Richtrové (ČSSD) kvůli veřejným zakázkám zadaným ve stavu nouze po povodni 2010 a 2012. Michal Pobucký byl kromě toho obviněn z machinací při přestupkovém řízení. Richterová i Pobucký nyní znovu získali mandát. Případ Ostravice a Frýdku-Místku spojuje jméno Ladislava Hradila jako dozorujícího státního zástupce, který se v průběhu případu Ostravice vyjádřil, že trestní stíhání zastupitelů se odehrává mimo jiné z výchovných důvodů.

Množství stíhaných zastupitelů a důvody stíhání kritizovali členové Svazu obcí a měst stejně jako poslanci Parlamentu a zástupci Ministerstva vnitra, kteří vyzvali nejvyššího státního zástupce, aby situaci přinejmenším analyzoval. Podle vzniklé analýzy je však trestně stíhaných zastupitelů stále málo. Na Nejvyšším státním zastupitelství v září vznikl sedmatřicetistránkový elaborát, který kromě popisu dalších trestních věcí, kdy jsou stíháni zastupitelé, v závěru konstatuje, že „na území České republiky je v současné době cca 6200 obcí, ve kterých působí přibližně 60.000 zastupitelů“, z čehož je podle závěru NSZ patrné, že se „jedná o minimální procentní počty osob činných ve volených orgánech územních samosprávných celků, kde dojde k trestnímu stíhání takových osob“.

Mandáty zastupitelů však obhájili nejen trestně stíhaní, ale také souzení a odsouzení. Nepravomocně odsouzení starosta a místostarosta Miroslav Molin a Zdeněk Škuta obhájili mandát zastupitele v obci Hnojník. Oba byli v dubnu nepravomocně odsouzení k 25 měsícům podmíněně za to, že údajně zvýhodnili živnostníka Vratislava Voznicu při přidělení zakázky na opravu místního vodovodu v hodnotě sto tisíc korun. Zatímco starosta Miloslav Molin získal mandát zastupitele za Volbu pro Hnojník, Zdeněk Škuta byl zvolen za stranu Pro občany Hnojníka. Soudce při vynášení rozsudku v dubnu uvedl, že je nepovažuje za kriminálníky, nýbrž za zoufalce, kteří nezvládli situaci.

V Praze obhájili mandáty zastupitele oba v případu Opencard trestně stíhaní primátoři Bohuslav Svoboda (ODS) i Tomáš Hudeček (TOP 09), stejně jako v případu Opencard trestně stíhaní a obvinění radní za TOP 09 Eva Vorlíčková, Lukáš Manhart, Pavel Richter a Václav Novotný. Všechny obviněné v případu Opencard čeká trestní řízení před soudem, neboť Městské státní zastupitelství v Praze se ztotožnilo s policejním návrhem na podání obžaloby a případ předalo letos v červnu k soudu.

Mandát v pražském zastupitelstvu získal i někdejší ministr Zemanovy vlády Karel Březina (ČSSD), který byl letos v dubnu nepravomocně odsouzen k jednomu roku podmíněně za to, že se měl dopustit podvodu, když neoznámil Dopravnímu podniku Praha, že je členem orgánu společnosti v konkursu. O tomto obvinění jsou někteří přesvědčeni, že je vykonstruované – stejně jako obvinění radních v případu Opencard.

Mandát zastupitele získal v Kladně bývalý primátor za ODS Milan Volf, který byl v roce 2004 zadržen ve vazbě, obviněn a poté dvakrát odsouzen za poskytnutí dotace místnímu hokejovému klubu, aniž by to údajně sdělil zastupitelstvu. V roce 2008 vrátil Nejvyšší soud případ zpět k novému projednání pro nepřezkoumatelnost rozsudku a v roce 2009 byl Milan Volf středočeským soudem po pěti letech zproštěn obvinění a následně byl za trestní stíhání odškodněn. Milan Volf získal mandát za stranu Volba pro Kladno, kterou založil poté, co odešel z ODS.

V domovské obci Davida Ratha Hostivice na Praze-západ získala vysoké procento hlasů strana Středočeši2012, kterou jako protestní stranu založil v roce 2012 starosta Jaroslav Kratochvíl spolu s lidmi blízkými Davidu Rathovi. Přestože sám David Rath nikam nekandidoval, strana Středočeši2012 získala 36,32% a sedm mandátů v zastupitelstvu ze 17 možných.

Irena Válová