Členové Aliance pro rodinu protestují proti rozhodnutí Ústavního soudu Slovenska, který zamítl otázku pro referendum týkající se odebrání privilegií jinému způsobu soužití, než manželství muže a ženy. Proti rozhodnutí však protestují i homosexuálové. Foto: Facebook

Slovensko: Heterosexuálové i homosexuálové mají rozhodnutí Ústavního soudu za skandál

Zákaz nazývat manželstvím jiné spolužití, než spolužití ženy s mužem, zákaz osvojení a následné výchovy dětí páry nebo skupinami osob stejného pohlaví, nemožnost žádat účast dětí na sexuální výchově ve škole nebo v hodinách o euthanasii, pokud s tím rodiče nesouhlasí. Takové otázky budou Slováci zřejmě rozhodovat v celonárodním referendu. Prezident Andrej Kiska ho zatím nevyhlásil, počká na písemné vyhotovení nálezu Ústavního soudu, který otázky zkoumal.

Slovenský Ústavní soud tak splnil prezidentovu podmínku, totiž že otázky před vyhlášení referenda musí přezkoumat. Soud tento týden tři otázky ze čtyř označil za v souladu se slovenskou ústavou. Za otázky, o kterých se může uskutečnit národní hlasování, aniž by bylo v rozporu s ústavou a mezinárodními závazky Slovenska, označil Soud tyto tři otázky, které tak mohou být občanům v referendu položeny:

1. Souhlasíte s tím, aby se manželstvím nemohlo nazývat žádné další spolužití osob, kromě svazku mezi jedním mužem a jednou ženou?

2. Souhlasíte s tím, aby párům nebo skupinám osob stejného pohlaví nebylo umožněno osvojení (adopce) dětí a jejich následná výchova?

3. Souhlasíte s tím, aby školy nemohly vyžadovat účast dětí na vyučování v oblasti sexuálního chování nebo euthanasie, pokud jejich rodiče nebo samy děti nesouhlasí s obsahem vyučování?

Otázka, která slovenským Ústavním soudem neprošla, se pak týkala zákazu přiznat zvláštní práva, respektive odebrání zvláštních práv jinému společenství, než je manželství. „Souhlasíte s tím, aby žádnému jinému spolužití osob kromě manželství nebyla přiznána zvláštní ochrana, práva a povinnosti, které jsou právními normami k 1.3.2014 přiznané pouze manželství a manželům (především uznání, registrace nebo evidence jako životního společenství před veřejnou autoritou, možnost osvojení dítěte druhým manželem rodiče)?“

Zda prezident referendum vyhlásí, kdy a v jakém rozsahu, se rozhodne poté, co obdrží písemné vyhotovení rozhodnutí Ústavního soudu. „Toto rozhodnutí potvrzuje, že se pan prezident obrátil na Ústavní soud oprávněně. Pokud by to neudělal a referendum by vyhlásil se všemi otázkami včetně té, o které Ústavní soud rozhodl, že se týká základních práv, mohlo by se to vcelku logicky považovat za porušení ústavy hlavou státu,“ uvedl v komentáři pro deník Sme bývalý předseda Ústavního soudu a poradce prezidenta Ján Mazák.

Konání referenda iniciuje na Slovensku Aliance pro rodinu a mezi politickými stranami se o něm vyjednává už od ledna letošního roku. Na konci srpna pak křesťanští aktivisté odevzdali petici za vypsání plebiscitu se 408 000 podpisy. Rozhodnutí Ústavního soudu však nepovažuje za vítězství ani Aliance pro rodinu, ani odpůrci referenda z homosexuálních organizací.

„Slušní lidé se dnes stali obětí systému. Ústavní soud jim zakázal říci svůj názor na to, co je rodina a my to považujeme za něco opravdu skandálního. Toto není demokracie, to je soudcovská tyranie,“ oznámil v reakci na zamítnutou otázku mluvčí Aliance Anton Chromík na brífinku před prezidentským palácem.

„Neskrývaným úmyslem organizátorů je kromě jiného zamezit přístup části obyvatelstva k právním institutům manželství, adopcí a registrovaných partnerství, které spadají pod právo na soukromý rodinný život, a do budoucna tento stav zabetonovat,“ uvedl v reakci šéf organizace sexuálních menšin Inakost Martin Macko. Organizace sdružující homosexuály označily rozhodnutí Ústavního soudu rovněž za zklamání, neboť doufaly, že Soud zamítne všechny otázky, a tudíž znemožní konání referenda o rodině.

Ministerstvo vnitra ve čtvrtek prohlásilo, že je připraveno referendum realizovat do šedesáti dní a přibližný odhad nákladů je do šesti milionů eur. Pro platnost referenda existuje na Slovensku podmínka nadpoloviční účasti voličů.

Slovensko nemá zákon o registrovaném partnerství osob stejného pohlaví. Letos v červnu parlament naopak na návrh KDH a hlasy vládních sociálních demokratů a části opozičních poslanců doplnil do ústavy ustanovení, že manželství tvoří svazek muže a ženy.

Irena Válová