Týden v české justici: Reakce na žďárskou tragédii

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Tragická událost ve Žďáru nad Sázavou včetně přesahů do justiční oblasti plnila ve druhé polovině uplynulého týdne přední stránky tuzemských médií. Ta se dále zabývala postupem ohledně novely občanského zákoníku, nálezem Ústavního soudu ve věci hrazení výdajů spojených s civilním řízením či výběrem Michala Bobka jakožto kandidáta na funkci generálního advokáta Soudního dvora EU.

Napříč médii rezonoval v uplynulém týdnu tragický případ vraždy studenta ve Žďáru nad Sázavou. V souvislosti s otázkou, zda nedošlo k systémovému selhání, se tragédie přenesla i na pole justice. Ministryně spravedlnosti Válková připustila nedůslednost jak ze strany Okresního soudu v Opavě, který letos útočnici propustil z ústavní léčby, tak i ze strany opavského státního zastupitelství, jež rozhodnutí nijak nerozporovalo. Rozhovor s ministryní Válkovou na toto téma přinesl ve čtvrtek server Česká-justice.cz.

Výroky Válkové nezůstaly bez odezvy a v pátek je ostře zkritizovala Soudcovská unie. „Je v rozporu se zákonem i ústavou, aby ministryně spravedlnosti hodnotila správnost rozhodovací činnosti soudce,“ citoval reakci Unie např. server iDNES.cz. Válková však ve vysílání České televize řekla, že názor Soudcovské unie považuje za mylný a vysvětlila, že tato pravomoc ji jako ministryni přísluší.

Příběh návrhu novely občanského zákoníku by mohl dospět do konečné podoby. Ta by se měla místo stovek paragrafů týkat pouze dvanácti nejproblematičtějších. Ministerstvu spravedlnosti, které se nakonec podvolilo širokému tlaku odborné veřejnosti, jde o vytvoření nekontroverzní novely, jež bude řešit dostatečně známé problémy, a která hladce projde legislativním procesem. Tento úmysl ministerstva nastínil pro pondělní Lidové noviny první náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán.

Server Pravniradce.iHNed.cz pak stručně popsal některé ze změn. Půjde například o možnost opětovného svěřování dětí do tzv. Klokánků, řešení problému plné moci ve formě notářské listiny, která zbytečně zatěžuje některé podnikatele, nebo o možnost předkupního práva u spoluvlastnického podílu. Úzký záběr novely kritizovala v komentáři pro páteční Hospodářské noviny Vladimíra Glatzová z kanceláře Glatzová & Co. Upozornila, že i nadále budou přetrvávat problémy se špatně implementovanou evropskou směrnicí, která zakotvuje právo spotřebitele odstoupit ve čtrnáctidenní lhůtě od smlouvy. Velká novela by podle Glatzové „ušetřila nervy, zbytečné spory a výdaje.“

Již příští rok by se podle článku v týdeníku Ekonom mohly změnit pravidla pro doručování soudních a úředních dokumentů. Jednotnou úpravu, která by sloučila větší počet zákonů z justiční oblasti i z oblasti veřejné zprávy, připravuje místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala. „V současnosti nejsme schopni dostihnout ty, kteří se doručení a svým povinnostem opravdu vyhýbají,“ řekl Fiala týdeníku a zároveň doplnil, že zákon by se měl týkat jak rozhodnutí listinných, tak elektronických.

Středeční vydání MF DNES zmínilo nález Ústavního soudu ve věci nároku na hrazení výdajů spojených s civilním řízením. Paušální náhradu drobných výdajů měli doposud jen lidé, kteří byli před soudem zastoupeni advokátem, ostatní museli výdaje složitě prokazovat. To by se rozhodnutím ÚS mělo změnit, jelikož je závazné pro celou justici. Dosavadní výklad a judikaturu soudů ohledně náhrad za hotové výdaje považoval soud za diskriminační. Tématem se zabývala ve svém vysílání také Česká televize či server Aktuálně.cz.

Devítičlenná komise pod vedením ministryně spravedlnosti Heleny Válkové rozhodla o navržení profesora evropského práva na College of Europe v Bruggách Michala Bobka do funkce generálního advokáta Soudního dvora EU. Komise ocenila zejména Bobkovo zahraniční akademické a vědecké působení, dále pak například jeho jazykovou vybavenost. Návrh bude postoupen příslušným výborům Parlamentu ČR a následně vládě ke schválení, informoval v úterý mj. server Česká-justice.cz.

Hana Marvanová by měla připravit nejzásadnější kroky v boji s insolvenční mafií. Vyjednáváním o spolupráci se samotnými podnikateli či Svazem průmyslu a dopravy nebo Hospodářskou komorou pověřil bývalou náměstkyni na ministerstvu spravedlnosti resort financí. Podrobnostmi se ve čtvrtek zabývaly Lidové noviny, které zmiňují, že se chystá úprava insolvenčního zákona či vznik specializovaného týmu policie, který by měl podezřelé případy řešit. V neposlední řadě by se pak měly lépe využívat nástroje na hlídání soudců a insolvenčních správců.

Advokáti Robert Porubský a Ondrej Poništiak z bpv Braun Partners rozebrali pro pondělní Lidové noviny právní úpravu náhrady škody, do níž se významně promítl nový občanský zákoník. Článek se věnuje především institutu náhrady budoucí škody neboli možnosti domáhat se náhrady škody spočívající ve vzniku dluhu. Ta nebyla podle dřívější právní úpravy možná kvůli chápání újmy pouze jako skutečné škody a ušlého zisku. NOZ považuje za újmu rovněž zvýšení pasiv poškozeného, které může nastat v budoucnu. Podporu pro tento výklad lze najít i v dosavadní judikatuře Soudního dvora EU, podotkli autoři článku.

Týdeník Euro v pondělí informoval, že Tomáš Pavelka přešel z bruselské pobočky Cleary Gottlieb & Hamilton do advokátní kanceláře Bříza & Trubač. Měl by se zde zaměřit na oblast soutěžního práva, práva EU, compliance, správního a procesního práva. Kancelář Kocián Šolc Balaštík naopak opustil Jan Najman (korporátní právo, M&A), který odešel do společnosti LTA Melzer Brázdil Advokáti.

V úterý pak deník E15 zmínil, že tým advokátní kanceláře Konečná & Zacha posílila jako of counsel Hana Ferklová, která je specialistkou v oblasti technologií, sourcingu, komunikací a IT. Dříve působila například v kanceláři Bernard Legal. V pátek server pravniradce.ihned.cz informoval o příchodu Jitky Stránské (korporátní právo, právo duševního vlastnictví aj.) do advokátní kanceláře Dvořák Hager & Partners.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

10.10.2014

Koná se schůze vlády. Na programu jednání je mj. návrh na změnu zákona o přestupcích, který předkládá ministerstvo spravedlnosti spolu s ministerstvem vnitra.
20.10.2014
14:00
Začíná 19. schůze Poslanecké sněmovny. Poslanci budou hlasovat např. o služebním zákonu či zákonu o dětských skupinách, které oba již dříve vetoval prezident Miloš Zeman.
22.10.2014
9:00
Bude zahájena 26. schůze Senátu, poslední v jeho 9. funkčním období. Senát projedná např. zrušení zdravotnických poplatků, zákon o vojácích z povolání, změny DPH nebo zákony související s přijetím služebního zákona.
22.10.2014
10:00
Ve velké zasedací místnosti Nejvyššího soudu se koná konference „Rozhodčí řízení bez emocí“. Mezi řečníky budou mj. Tomáš Sokol, Robert Pelikán či Daniela Zemanová. 

hi-banner