Budova soudu ve švýcarské Bellinzoně. Reprofoto: ČT

Uplynul rok od rozsudku v kauze MUS, kterým se Švýcarsko pokouší o konfiskaci miliard

V pátek 10. října uplynul rok od okamžiku, co soud ve švýcarské Bellinzoně vynesl nepravomocný verdikt v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Bývalé manažery této těžební firmy Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého soudce potrestal nepodmíněnými tresty vězení za podvody a praní špinavých peněz. Další obžalovaný, bývalý vysoký představitel Mezinárodního měnového fondu Jacques de Groote, odešel ze soudní síně s podmínečným peněžitým trestem. Všichni odsouzení podali proti verdiktu odvolání a nyní čekají na jeho projednání.

Jak upozornila advokátka nepravomocně odsouzených manažerů Karolina Zelenková, případem se zabýval švýcarský soud, který soudil české občany podle českého práva za skutky, které se měly odehrát před 15 lety v České republice. Výsledkem prvoinstančního řízení je prozatím nepravomocný rozsudek, který rozhodl o konfiskaci cca 14 miliard Kč zablokovaných na účtech ve Švýcarsku. Soud de facto vyslovil názor, že Švýcarsko mělo být v roce 1999 poškozeno tím, že nepravomocně odsouzení odkoupili od české vlády minoritní podíl v mosteckých dolech.

„Ačkoliv veřejnosti opakovaně prezentovaný názor právních zástupců České republiky hovoří o tom, že Česká republika má šanci získat část prostředků zpět, rozsudek švýcarského soudu tuto šanci poměrně velmi nekompromisně odmítá,“ uvedla Zelenková. Odkázala přitom na překlad části rozsudku, který se týká nároku české strany.

Podle Zelenkové je politováníhodné, že nikoho v České republice nezajímá, proč by si mělo Švýcarsko vůbec jakékoliv prostředky pocházející z prodeje Mostecké uhelné společnosti ponechat. Místo toho se prý hlasitě hovoří o tom, že Česká republika by mohla získat zpátky „uspokojivé“ 2 miliardy korun. „Z jakého důvodu by zbývajících 12 miliard Kč mělo obohatit švýcarský státní rozpočet, bohužel není téma pro žádnou z českých institucí. Podle našeho názoru Švýcarsku (stejně jako Česku) nemohla v důsledku prodeje mosteckých dolů vzniknout žádná škoda, natož škoda v takto mimořádném rozsahu,“ uvedla Zelenková.

-rm-