Prezident republiky Miloš Zeman Foto: archiv

Zeman: Stát by muslimkám neměl přiznat právo se zahalovat

Stát by podle prezidenta Miloše Zemana neměl přiznat muslimským ženám právo zahalovat se například ve školách nebo zdravotnických zařízeních. Diskuze o zahalování muslimek se v Česku rozvířila poté, co dvě dívky loni na podzim opustily zdravotnickou školu v Praze kvůli zákazu nosit muslimský šátek, takzvaný hidžáb.

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová kvůli tomu nyní požaduje změnu školního řádu školy. Má za to, že škola dívky nepřímo diskriminovala, protože muslimský šátek je projevem jejich náboženství navenek.

Zeman dnes k toleranci muslimského šátku vyjádřil opačný názor. „Začíná to hidžábem a končí to burkou a je to šikmá plocha. Když po ní kloužete, tak už se nezastavíte,“ vyjádřil své přesvědčení.

Na otázku, zda by podobně měl stát postupovat i v případě projevů jiných náboženství, odvětil, že záleží na tom, do jaké míry je, nebo není dané náboženství agresivní. „Dnes už snad nepochybuje nikdo, že alespoň určitá část islámu, můžeme ji pro mě za mě nazývat radikální islám, fundamentalistický islám, extremistický islám, zneužívá náboženství a tedy i náboženských symbolů k útokům proti civilnímu obyvatelstvu,“ poznamenal.

Proti tradičnímu křesťanskému symbolu přitom prezident nic nemá. „Je něco jiného, když si dáte křížek na krk jako ozdobu a je něco jiného, když si tam dáte třeba hákový kříž,“ uvedl.

Prezident se dnes vyjádřil také k návrhu zákona o adopcích dětí homosexuálními páry. Návrh, o němž nedávno jednala vláda, by umožnil registrovaným partnerům adoptovat dítě svého protějšku. Zeman nemá na adopce homosexuálů vyhraněný názor a obecně považuje za optimální život dětí v heterosexuálních rodinách. „Na druhé straně uznávám argument, že při rozhodování mezi dětským domovem, respektive kojeneckým ústavem, a na druhé straně slušnou homosexuální rodinou, je třeba dát přednost tomu druhému,“ podotkl.

-čtk-