V interních a dosud tajných směrnicích je podle speciálního soudu výslovně uvedeno, že agenti se v zásadě mohou "zaměřit na komunikaci advokátů, ale musí přitom brát v potaz nutnost a přiměřenost".

Britské tajné služby prý nerespektují advokátní tajemství

Britské tajné služby MI5, MI6 a GCHQ odposlouchávají i hovory mezi právníky a jejich klienty. Případy porušování advokátního tajemství zveřejnil speciální soud Investigatory Powers Tribunal (IPT), který se zabývá případy překračování pravomocí tajných služeb.

Ze zveřejněných údajů podle agentury DPA vyplývá, že ani jedna ze tří nejdůležitějších tajných služeb v Británii nemá předpisy, jež by zcela zakazovaly zásahy do advokátního tajemství.

Na praktiky si údajně stěžovali dva muži, kteří byli v roce 2004 vydáni do Libye a tam souzeni.

V interních a dosud tajných směrnicích GCHQ je podle speciálního soudu výslovně uvedeno, že agenti se v zásadě mohou „zaměřit na komunikaci advokátů, ale musí přitom brát v potaz nutnost a přiměřenost“.

Postup zpravodajců kritizovali například konzervativní poslanec David Davis a organizace na obranu lidských práv Amnesty International. Ochrana komunikace mezi advokáty a jejich klienty před zásahy státu je v Británii už od 16. století pokládána za jeden z významných výdobytků právního státu.

-čtk-