Logo kosovské mise EULEX.

Obvinění z korupce v EULEX prošetří nezávislý právní expert

Nezávislý a zkušený právní expert se bude zabývat okolnostmi kauzy možné korupce v justiční a policejní misi Evropské unie v Kosovu (EULEX). Novinářům to dnes řekla nová šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Právní expert prověří plnění mandátu mise a zaměří se právě na možná korupční obvinění. Podle Mogheriniové zatím není konkrétní jméno jasné, věc však považuje za prioritu, která musí být vyšetřena transparentně.

O případu, v němž se mimo jiné objevilo i jméno hlavní žalobkyně mise, Češky Jaroslavy Novotné, se v pondělí za zavřenými dveřmi diskutovalo na zahraničním výboru Evropského parlamentu. Předseda výboru, lidovecký europoslanec Elmar Brok dnes zdůraznil význam důkladného vyšetření. „Ve hře je důvěryhodnost mise EULEX a celé EU v Kosovu,“ uvedl v prohlášení. Mogheriniovou prý v nejbližší době pozve k diskusi s europoslanci o celé věci.

Kosovský list Koha Ditore na konci října s odvoláním na informace prokurátorky EULEX Marie Bamiehové napsal, že Novotná je údajně podezřelá z braní úplatků za zastavení trestního stíhání v nejméně třech případech. Novotná prý rovněž zablokovala vyšetřování bývalého hlavního soudce EULEX, Itala Francesca Florita pro údajné přijetí úplatku, přestože měla dostatek materiálů a důkazů. Novotná ale nařčení podle českého serveru Lidovky.cz odmítá.

-čtk-