"Doufám, že to časem navrhne některý z ministrů spravedlnosti, ale může to být i poslanecká iniciativa napříč politickým spektrem," řekl dnes novinářům prezident. Foto: archiv

Prezident by měl o milostech rozhodovat sám, navrhuje Šámalova komise

Žádné přesouvání agendy milostí na ministerstvo spravedlnosti, prezident by o nich měl rozhodovat sám, neboť jde o jeho výlučnou pravomoc. Komise pro rekodifikaci trestního řádu, kterou vede soudce Nejvyššího soudu Pavel Šámal, se postavila proti postoji prezidenta Miloše Zemana, který již před svým zvolením avizoval, že o milostech rozhodovat nechce a nebude. Od loňského listopadu agendu vyřizuje ministerstvo spravedlnosti.

Změna dosavadní praxe je jednou z novinek připravované rekodifikace trestního řádu. Šámalova komise včera schválila její základní principy, které má nyní posoudit vláda.

„Pokud jde o některé úkony souvisejících s trestním stíháním – milost a amnestie, předpokládá se zrušení možnosti, aby prezident republiky mohl přenést provedení řízení o žádosti o milost a rozhodnutí o zamítnutí bezdůvodné žádosti na ministerstvo spravedlnosti, neboť jde o ústavní pravomoc prezidenta republiky, kterou by neměl přenášet na jiný orgán,“ uvádí se v materiálu Šámalovy komise, který má Česká justice k dispozici.

Žádostmi o milost adresovanými prezidentovi se nyní zabývá ministerstvo spravedlnosti. Miloš Zeman se už před svým zvolením zavázal, že nepřistoupí k vyhlášení amnestie a s výjimkou přísně vymezených případů nebude udělovat milosti. Výjimky hlava státu připustila jen v případech nevyléčitelně nemocných lidí, kteří se nedopustili závažného trestného činu a mají dobré rodinné zázemí.

Agendu Hrad na ministerstvo převedl loni koncem listopadu. Ředitelka tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky Hana Burianová tehdy upřesnila, že na na ministerstvo spravedlnosti bylo k dalšímu řízení předáno 498 žádostí o milost. Zeman k převedení agendy prohlásil, že nejde o žádnou novinku, ale o návrat k praxi, kterou Hrad vykonával již za prezidenta Václava Havla.

Robert Malecký